В навечерието на повторните избори в Истанбул: Ердоган може да загуби най-много

Ако новобранецът Екрем Имамоглу отново бъде обявен за победител, Ердоган може да срещне съперник в бъдеще

17:10 | 22 юни 2019
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган дори не е сред кандидатите, но е човекът, който може да загуби най-много от повторните избори за кмет на Истанбул в неделя, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Ако неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели изборите в неделя, проислямисткото му движение ще възвърне четвъртвековното управление на финансовия център, от който стартира политическата кариера на самия Ердоган като кмет на Истанбул. Ако новакът в политиката Екрем Имамоглу отново бъде обявен за победител, Ердоган може да се окаже с опонент в бъдеще.

„Победа на Имамоглу може да нанесе удар на Ердоган и представянето му ще определи дали може да стане опонент на президента“ на изборите през юни 2023 г., казва политическият анализатор Ерсин Калайджиоглу от истанбулския университет „Сабанджъ“.

Публикуването на обществени допитвания през последните десет дни преди изборите беше забранено, но по-рани изследвания отчетоха, че Имамоглу, който е бивш кмет на истанбулска община, води пред кандидата на ПСР и бивш премиер Бинали Йълдъръм. Ердоган заяви, че не приема резултатите от изборите.

Още по темата прочетете в Investor.bg.