Ердоган загуби Истанбул - отново

Бинали Йълдъръм призна поражението си

19:40 | 23 юни 2019
Йълдъръм и Ердоган. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Йълдъръм и Ердоган. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм призна поражението си на кметските избори в Истанбул. Йълдъръм поздрави съперника си Екрем Имамоглу от опозиционната партия в неделя вечер в телевизионно обръщение и му пожела късмет. Имамолу очевидно е напред с 53,8% според предварителните резултати, предава DPA.

На пресконференция бившият премиер Йълдъръм обяви, че „засега" води именно противникът му и го поздрави - доказателство, че турската демокрация работи "съвършено". Часове след предишния вот на 31 март Йълдъръм и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отказваха да признаят поражението. Именно това и последвалата жалба заради нередности доведоха до повторните избори днес.

Очакваните с нетърпение избори са преминали редовно до голяма степен, потвърждават наблюдатели на изборите. Те бяха внимателно следени на национално и международно ниво. Мнозина ги смятат за тест за състоянието на демокрацията в страната.

Постът на кмета на Истанбул е най-важният в страната. В Истанбул с около 16 милиона души живеят почти 20 процента от всички турци.  

Неделното поражение, в допълнение към загубата в столицата Анкара през март, е сериозен удар по Ердоган, който бе водеща фигура на многобройни митинги в подкрепа на протежето си преди повторните избори. Поражението се случва в деликатен за Ердоган момент, докато той се опитва да възроди изпадналата в рецесия икономика и има насрочена среща с американския президент Доналд Тръмп  в края на следващата седмица, на която ще се опита да смекчи дипломатическото напрежение между двете държави.