Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Facebook налага рестрикции при употребата на лайвстрийм

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, „Бизнес старт“, 15.05.2019 г.

10:47 | 15 май 2019
Автор: Георги Карамфилов
Facebook Live вече няма да бъде използвам безпрепятствено Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg
Facebook Live вече няма да бъде използвам безпрепятствено Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Социалната мрежа Facebook официално въвежда нови правила за употребата на функцията Facebook Live в отговор на критиките, понесени от компанията около фаталните събития в Нова Зеландия през март, когато видяхме на живо смъртта на 51 души. Това предаде редакторът в Investor.bg Елена Кирилова в технологичния си коментар за сутрешния блок „Бизнес старт“.

Facebook ще блокира функцията за потребители, които не спазват съответните правила при споделянето на жива видео връзка на принципа на публикуването на нецензурен снимков материал. Провинилите се потребители ще бъдат ограничавани за определен период от време и ще подлежат на мониторинг от екипите по сигурността на компанията.

Друг акцент от технологичния коментар са промените в американското законодателство, касаещо търговските отношения при извънредни ситуации. Администрацията на Доналд Тръмп практически осигури правото на президента да взема едностранни решения за ограничаването на една или друга чуждестранна технологична компания, когато националната сигурност е поставена под риск.

В закона не се упоменават конкретни имена на фирми, но е ясно, че фокусът пада основно върху Huawei. През последната година се разработва механизъм, който да ограничи китайския гигант, тъй като в Щатите се смята, че компанията извършва шпионаж в полза на родното правителство.

Huawei е един от най-големите доставчици на 5G телекомуникационни технологии в света и съвсем естествено попада под американските търговски атаки с оглед факта, че е една от водещите китайски марки на световната сцена.

Технологичният коментар в пълните му детайли можете да видите във видеото.