Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Търговията с останалите членове на ЕС е от основно значение за България

Гжегош Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа, „Бизнес старт“, 18.04.2019 г.

09:56 | 18 април 2019
Обновен: 09:56 | 18 април 2019
Гжегош Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа, „Бизнес старт“, 18.04.2019 г.
Гжегош Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа, „Бизнес старт“, 18.04.2019 г.

Забавянето в глобалната икономика е проблем, с който всички по света трябва да се съобразяват, в това число и България. Това смята главният икономист на Coface за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Гжегош Шилевич, коментирайки темата за „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Най-важното е, че трите основни агрегата - САЩ, Китай и Европейския съюз (ЕС), бележат забавяне. Това има връзка и с България, защото не е ясно как ще се отрази на веригите за доставки. Смятам, че за България ситуацията ще зависи отвън“.

Политическите трусове в съседна Турция също неминуемо водят до отражение и у нас, независимо, че са партньор извън ЕС. Но ефектът от обезценяването на турската лира отваря известни врати пред износителите на Турция.

„Политическите трусове в Турция се отразяват на икономиката. Виждаме понижаване на бизнес доверието. Но поевтиняването на лирата дава възможности на определени сектори в икономиката“.

Очакванията на българското правителство за ръст на БВП се оказва, че са по-високи от прогнозите на Coface.

„Ние сме малко по-песимистично настроени от българското правителство. Преразгледахме нашата прогноза за ръста на БВП на България от 3,6% на 3,3%“.

Основният фокус на България, според икономиста, трябва да бъде IT индустрията, тъй като в момента се наблюдават отлични признаци за развитие на бранша, а основата на всяка работеща икономика трябва да е именно в отраслите, които са се доказали във времето.

„В момента България трябва да се приспособява към пазарните нужди. Смятам, че вие привличате много добри инвестиции в информационните технологии. Наблюдаваме по-високо търсене и бих казал, че специализация в сектора би имала добро влияние“.

Целия разговор можете да чуете във видеото.