Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Решаващи за ЕС са предстоящите изборите за европейски парламент

Румяна Коларова, политолог, Бизнес старт, 12.09.2018

09:56 | 12 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На дневен ред с решаващо значение за съдбата на ЕС са не толкова резултатите от работата на Европейската комисия с Жан-Клод Юнкер, колкото резултатите от предстоящите избори за европарламент. Това каза Румяна Коларова, политолог, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова, в коментара си за предстоящата последна реч на Юнкер в европарламента.

При Жан – Клод Юнкер асоциациите са свободни, каза гостът по повод първата реч на председателя на ЕК, но като цяло е ясно, че не толкова мандатът на "комисята Юнкер" е решаващ, а по-скоро резултатите от изборите, които предстоят. Много от събитията по време на мандата му бяха неочаквани и непредвидими. Събитията след резултатите от референдума във Великобритания също. Едва ли в първата си реч Юнкер е предвидил проблемите, които ще се появят.

"Спекулациите на коментаторите са, че основният акцент ще се постави върху миграцията и създаването на европейска гранична служба, която гарантира сигурността. Но предварителното оповестяване на темите обикновено е един тест за реакцията на всяка държава. Ще се поставят на масата 10-те приоритета на комисията (ЕК), с които започна работата си и резултатите, с които тя приключва. Комисията се конструира от управляващите партии, докато в парламента имат шанс да попаднат партии, които в собствените си държави нямат популярност и представителство и това е проблемът пред изборите за европарламента".

В рамките на християндемократичното представителство в ЕС се предполага, по думите на политолога, че най-силният кандидат за поста на Юнкер ще е немският кандидат. В предстоящите избори е важно да се проследят промените в програмните приоритети на трите основни партии, представени в парламента, посочи още Коларова.

"Едно радикално ляво правителство, като това на Ципрас, е в стагнация. Когато мислим какво ще вършат комисарите, трябва да знаем, че центризмът, умереността на ЕК с Юнкер е възможно да бъде изоставени".

Идеята за европейската гранична служба, според коментара на госта, е "да компенсира дефицитите на държавните гранични служби, но това е ограничаване на суверенитета на държавите".

Големият мигрантски проблем, каза още Коларова, е свързан със споразумението за връщане обратно на мигранти, които са регистрирани в съответна гранична държава. Вишеградската група държави твърдо се противопоставят на приемането на такова решение.

Още по темата – гледайте видеото.