Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Укриват ли автошколи оборот за милиони?

Христо Радков, Българско обединение на шофьорите, Бизнес старт, 28.06.2018

08:44 | 28 юни 2018
Обновен: 09:04 | 28 юни 2018
Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

НАП, „Икономическа полиция“, СДВР и „Автомобилна администрация“ проверяват автошколите в България заради установени укрити приходи.

"Начинът, по който е направена проверката, не може да бъде мотив за извод, че има укрити приходи", коментира Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Те твърдят, че има укрити приходи. Ако това е така, трябва да се криминализира. Но не разбрахме на база на какво направиха проверката. Ако е на база явили се на изпит и на база на брой обявени курсисти, това не може да бъде мотив за извод, че има укрити приходи. Човек може да се яви 5 пъти на изпит, ако бъде скъсан. Те ще броят, че са се явили 5 човека. Но това не значи, че курсистът е минал 5 пъти курса за обучение. Те не броят кои повторно са се явили. Направили са анализ на база сравнителни цени на шофьорския курс. Оттам хората от НАП и Автомобилна администрация са установили какви са приходите. Но трябва да се намерят и общите разходи. Облага се печалбата, а не приходите“.

Според него е много вероятно в този бранш да са постъпили милиони.

„Ние направихме един примерен модел на един час с практически упражнения колко струва. Грубо той ни излиза към 35 лева. Ако 1000 лева са постъпили в една школа, то тя само за практически упражнения дава за този курсист 1085 лева. Тогава за какви укрити приходи говорим?“

Радков смята обаче, че в школите, предлагащи курсове за около 250 лева, със сигурност има укрити приходи.

„Те или не изпълняват минималните часове, които един курсист трябва да вземе, или просто крият приходи. Те имат най-голямо влияние за лошото обучение на курсистите, защото дават една нереално ниска цена и по този начин натискат пазара надолу. В момента един курс струва около 700-750 лева. По наши сметки трябва да е поне 1100 лева и нагоре. Всичко това е заради тази нелоялна конкуренция“.