Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Конкурентното предимство на българските служители трябва да е качеството, а не ниските цени

Ваня Григорова, икономически съветник в КТ Подкрепа, Бизнес старт, 20.06.2018

09:56 | 20 юни 2018
Ваня Григорова, икономически съветник в КТ Подкрепа, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ваня Григорова, икономически съветник в КТ Подкрепа, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сближаването на заплатите между страните от Европейския съюз (ЕС) е идея на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и стремежът е международни корпорации да бъдат задължени да плащат еднакви заплати на служителите си във всички европейски държави. Това каза Ваня Григорова, икономически съветник в КТ Подкрепа, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Това е много логично, тъй като цените на продуктите на тези компании в европейските държави, ако не са еднакви, то те се доближават. Ако това наистина се постигне на европейско ниво, това ще бъде една много сериозна и позитивна стъпка в посока сближаване на заплатите.

Григорова посочи, че това сближаване далеч няма да намали привлекателността на България за чуждия бизнес.

Имаме още много конкурентни предимства. България трябва да залага на качеството на работата, качеството на продукта и качеството на доставките, а не на ниските цени и евтината работна ръка. Отдавна българския бизнес е забравил, че освен ценова конкуренция има и конкуренция при качеството.

За специфичните препоръки на Европейската комисия (ЕК), според които в България има силна необходимост от адекватни социални плащания, социално подпомагане, промяна на данъчната система с цел минимизиране на неравенствата, Григорова посочи, че това към момента не е приоритет за правителството и едва ли би могло скоро да се очаква да бъдат предприети мерки по тези проблеми.

Еврпейски стълб за социални права беше реакция на европейските елити за успокояване на европейските граждани след световната икономическа и финансова криза, каза още Григорова. В този механизъм има вписани 20 принципа, които трябва да бъдат постигнати в рамките на Европа. Сега вече тези добри пожелания трябва да бъдат облечени в законова форма, за да имат реално приложение, допълни тя.

Според нея директивите на Европейския стълб няма да бъдат приложени правилно в България. Григорова коментира две от директивите, едната от тях изисква работодателят да подписва договор със служителя от началото на постъпването му на работа, а другата цели изпитателният срок на новопостъпил служител да бъде максимално дълъг – 6 месеца. Това всъщност вече е практика в България.

Тази директива ще има много малко, ако не и никакво положително въздействие в рамките на България. Това, което тя може да направи, е по-скоро да донесе щети, защото се дава възможност и за изключения от този 6-месечен срок, коментира Григорова.

Вече имаме поредица случаи, в които европейски директиви, които се опитват да коригират несъвършенства в рамките на други европейски държави, в България се интерпретират неправилно и вместо да доведат до увеличение в правата на работниците, те ги намаляват.

Григорова каза още, че предстои кръгла маса, организирана от КТ Подкепа, която ще настоява за достойни условия за полагане на нощен труд, тъй като в момента нивото на добавката е изключително ниско. Има поредици допълнителни възнаграждения, които не са актуализирани и се започва от добавката за нощен труд, каза още Григорова.

Вижте целия разговор във видео материала.