Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Вероятно още много български компании ще последват успешния пример на Градус АД

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в инвестиционния посредник "Елана Трейдинг", Бизнес старт, 20.06.2018

08:53 | 20 юни 2018
Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в инвестиционния посредник "Елана Трейдинг", снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в инвестиционния посредник "Елана Трейдинг", снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Без съмнение, IPO-то на „Градус“ АД е най-значимото събитие на българския капиталов пазар за годината и ще е едно от най-големите IPO-та в региона. Още по-значим е фактът, че то се постига при сегашното положение на пазара, ниските обеми и съвсем различните пазарни оценки в сравнение с 2007 г., когато е отчетено и най-голямото IPO. Това на „Градус“ АД е второто по привлечен капитал в историята на Българската фондова борса. Успехът е голям и за "Градус"АД, и за българския капиталов пазар. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в инвестиционния посредник "Елана Трейдинг", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Успехът на IPO-то на "Градус" АД се дължи най-вече на доверието на институционалните инвеститори, което компанията успя да спечели. Очаква се в следващите дни да бъде разкрита повече информация кои са тези инвеститори. Огромен беше интересът и от индивидуални инвеститори.

Крайно време е собствениците на бизнес и българските предприемачи да видят, че има възможност за набиране на капитал през Българската фондова борса, коментира Георгиев. Все по-подходящи стават условията за листване на пазара и вероятно ще има нови IPO-та съвсем скоро. Той добави, че програма на Европейския съюз (ЕС), която изцяло ще покрива разходите на компании, които искат да се листнат на борсата – т. нар. „ваучерна схема“, се очаква да стартира до края на годината, което също ще окаже положително влияние.

Като единствен негативен фактор покрай IPO-то на „Градус“ АД Георгиев посочи, че немалко инвеститори на борсата са продали акции, за да финансират своето участие в публичното предлагане. Други пък са отложили свои покупки по същата причина и това, в комбинация с ниската ликвидност, е довело до спад на пазара.

Вижте целия разговор във видео материала.