Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Митът за образование, което не струва нищо, води до образование, което нищо не струва

Огнян Траянов в Бизнес старт, 13.03.2018

10:55 | 13 март 2018
Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, председател на Българската мрежа на Глобалния договор към ООН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, председател на Българската мрежа на Глобалния договор към ООН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не можем да говорим за дигитална трансформация без достатъчно добре подготвени, и като количество, и като степен на готовност IT кадри.  Това каза Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, председател на Българската мрежа на Глобалния договор към ООН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Траянов гостува по повод конференцията "Успешен подбор - бизнес възможности и предизвикателства", която ще се проведе на 15 март 2018. 

"Не е тайна, че за всички сектори, и особено за Информационните технологии, липсата на кадри е основно предизвикателство и то не от днес. Тази конференция отново фокусира вниманието върху добри практики, възможни подходи, начини на партньорство, за да можем да облекчим проблема в момента и най-вече - да трасираме пътя към устойчивото решение за следващите години. Така че, не само браншът на IT да има достатъчно кадри, той вече е доста голям (5% от БВП), но не по-малко важното е, че браншът на информационните технологии е хоризонтален и подсигурява конкурентоспособност за всички останали сектори на икономиката". 

По същия начин, болезнено, стои проблема за липсата на кадри и в останалите браншове на българската икономика, каза още гостът. "Има нови технологии, има нови методологии, нови подходи и ние съвместно трябва да намерим пътя за разрешаването на този много голям проблем".

"Не трябва да се подклажда, не трябва да се популяризира митът за едно образование, което не струва нищо, защото то не е безплатно, защото ние го плащаме от нашите данъци. Но ние сме лишени от правата си, както на инвеститори, така и на потребители, да упражняваме естествения контрол, който може да употреби един потребител. Митът за образование, което не струва нищо, води до образование, което нищо не струва".

Вижте целия коментар.