Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Какво би предизвикало изтеглянето на ликвидност от пазарите

Иво Сеизов, Advisor.bg, Бизнес старт, 28.07.2017

09:14 | 28 юли 2017
Иво Сеизов, Advisor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иво Сеизов, Advisor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основен проблем с изтеглянето на ликвидност от пазара, е че лихвените нива са около нула от достатъчно дълъг период – не само в САЩ, а глобално в развитите страни. Това коментира Иво Сеизов от Advisor.bg в ефира на “Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Известно е, че при лихвени нива около нула фискалните мерки, свързани с движението на валутните курсове и лихвените проценти не дават резултат. И по тази причина всички централни банки са стъпили на единственото възможно и познато средство – да наливат ликвидност на пазарите“, обясни Сеизов.

Той посочи, че тази мярка е била предприета от Японската централна банка още през 2000 и въпреки това тяхната икономика все още е достатъчно стабилна.

„От друга страна печатането на пари и пускането им директно в икономиките не е най-доброто, но това е единственото нещо, което те могат да предприемат от целия си арсенал. Но тук идва един огромен страх от неизвестното, тъй като тръгвайки да изтеглят ликвидност съществува опасност да се получат т.нар destroyed money – пари, които изтегляйки от ликвидността, не могат да се заместят с нови кредити“, информира още Сеизов.

По думите му това е най-големият страх на централните банкери, а най-застрашени са развитите икономики.