Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Основният двигател на БВП в България бе износът, но днес е потреблението

Паскал Русари в Бизнес старт, 20.06.2017

09:37 | 20 юни 2017
Автор: Кирил Петков
 Паскал Русари, директор „Продажби и маркетинг“ на BNP Paribas Personal Finance за ЦИЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Паскал Русари, директор „Продажби и маркетинг“ на BNP Paribas Personal Finance за ЦИЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България видяхме голям разлом между цялостното възприятие за потреблението и индивидуалното възприятие. Това каза Паскал Русари, директор „Продажби и маркетинг“ на BNP Paribas Personal Finance за ЦИЕ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

Не бива да свързваме потреблението с общите нагласи в България, които са писимистични. Такава е ситуацията не само в България, а и в много други държави, но тук е изразено особено силно, каза Русари.  

"Има нещо много интересно - 69% от запитаните в България биха искали да харчат повече пари в следващите 6 месеца. Във Франция този процент е 35, в Германия  - 35, в Португалия - 34%. Тук стойностите са двойни. Така че можем да бъдем оптимисти. Търговските вериги също имат повод за оптимизъм". 

В България е едно от най-високите нива на доверие на потребителите, измерени в Европа, каза гостът. "Тук над 50% от хората имат доверие на социалните медии, на интернет и на различните брандове. Те се доверяват и на европейските институции в много по-голяма степен, отколкото в други страни. Може би нещо изненадващо - те вярват и на банковите институции - 38% в сравнение със само 30% в останалата част на Европа". 

"В миналото основният двигател на БВП в България бе износът, но днес това е потреблението и това ще бъде така и през следващата година". 

Семейството и приятелите в България будят най-голямо доверие. Над 90% от българите вярват в семейството, което е много високо доверие, каза събеседникът. "Това, което е изключително важно е, че хората вярват много на социалните медии, защото това е ключово за новите механизми на продажби". 

Изследването "Набюдател" е стартирано през 1985 във Франция, като основната му идея е да се идентифицира връзката между търсенето и предлагането, обясни Русари. "Много важно е да се наблюдават те, както и автомобилният пазар. Работим с много търговски вериги. До 1999 се провеждаше само във Франция, а след това започнахме с Португалия, Испания, Италия, Белгия, Великобритания, за да се разгърне един европейски барометър. Всяка година се опитваме да добавяме нова страна". 

"Имаме силни амбиции за българския пазар, защото  BNP Paribas Personal Finance работи вече 15 години в България и се надяваме да продължим". 

Вижте повече във видеото: