Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Признанието на Ирландия, Испания и Норвегия е реална победа за палестинците

Христо Петров, журналист, "Бизнес старт", 29.05.2024 г.

10:41 | 29 май 2024
Обновен: 11:27 | 29 май 2024
Автор: Даниел Николов

Признаването на палестинската държава от Ирландия, Испания и Норвегия има повече символично значение, но ходът на трите европейски държави от тази седмица по време на настоящата война може да се запише като победа за палестинците и загуба за Израел. Международната общност отново порица Израел след удара по лагер за бежанци през уикенда, но израелският премиер Бенямин Нетаняху няма друг избор освен да доведе тази операция до победа. Това коментира журналистът Христо Петров в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Израел понесе загуба не само с това легитимиране на палестинската държава в международен аспект, но с цялата вълна, която се разля в Европа и САЩ в подкрепа на палестинците като жертва на войната в отговор на насилието от октомври. Вече седем месеца Нетаняху и израелските сили не могат да се справят с тази ситуация, не могат да върнат заложниците, а се образуваха милиони вътрешни бежанци в Газа. Колкото продължава конфликтът, толкова по-големи ще бъдат негативите за Израел; въпреки човешките загуби за Газа, те ще продължат да намират международно признание и подкрепа."

Ако има политически промени в управлението на Израел и Нетаняху вече не участва, може да се очаква промяна в действията на израелските сили, но няма индикация за това все още, каза Петров.

В конфликта са замесени повече страни от само Израел, палестинците и "Хамас" и това прави постигането на успешно мирно споразумение много по-трудно. "Колкото и абсурдно да звучи, палестинците и Израел имат единна позиция за недопускане на създаването на палестинска държава в рамките на обявеното от ООН през май. Екстремистките палестински искания за създаване на държава от река Йордан през Западния бряг до Газа няма как да се случат - Израел не иска да съществува палестинска държава като непосредствена заплаха за своята сигурност. И двете страни има основателни искания, които няма как да бъдат постигнати към този момент."

Взимането на каквото и да е решение за конфликта под натиск в момента ще има влияние за следващите десетки години, предупреди Петров.

Конфликтът спря затоплянето на отношенията на Израел с арабските държави в Близкия изток и допълнително радикализира позицията на Иран, каза Петров.

Какво може да бъде ролята на Турция в разрешаването на конфликта може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.