Израел влезе в Рафах въпреки решението на Международния наказателен съд

Майкъл Хиит, Bloomberg

11:30 | 27 май 2024
Обновен: 12:20 | 27 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Това беше, по един или друг начин щеше да се случи.

Така е. Ударът, който според министерството на здравеопазването, ръководено от Хамас е убил 35 души.

Израел твърди, че имат точни разузнавателни данни за мишена. Това не беше в район, където Израел не беше издал заповеди за евакуация или да не е окуражавал хората да напуснат. Те твърдят, че са уцелили високопоставени мишени от Хамас. Това беше обяснението.

В момента инцидентът се разследва, но имате право. В гъстонаселен район, когато се опитваш да направиш въздушен удар с ракети, винаги ще има косвени жертви.

Това идва в доста трудно време. Съдебното решение от петък гласи – цитирам – Израел трябва да изчака с операцията в Рафах. Първоначално това беше интерпретирано като – цитирам – Израел трябва да спре.

Ако човек зачете внимателно излиза, че Израел просто трябва да избягва взимането на цивилни жертви. Но, както казахте и Вие, как е възможно това в гъстонаселен район?

Милион души са напуснали Рафах – опитали са се да се преместят в други части на ивицата Газа, в опит да избегнат боевете. Но все пак, Хамас се появява навсякъде, така че вероятно ще продължим да виждаме тази спирала на насилието.

Трудно е да се каже как Израел ще спази онова, което искат всички. Това не може да спре, докато не е приключило.

Очаква се преговорите за примирие да започнат отново тази седмица. Как тази офанзива застрашава тези преговори?

Не съм сигурен дали ги застрашава, но не съм сигурен и дали се очаква преговорите да стигнат твърде далеч. Доколкото разбрах, не е имало много голям напредък, от където бяха спрени.

Когато бяха спрени, ситуацията беше следната - Израел беше склонен да се съгласи на пауза, за да бъдат освободени заложници – всички или поне част от тях.

Хамас отвърна със своя версия – Израел да спре войната. Всички страни – Катар, САЩ и Египет – са казали, че се опитват да постигнат напредък.

Те ще се срещат отново – ръководителите на разузнаванията на САЩ и Израел заедно с катарския министър-председател, за да се опитат да намерят общ език.

Колкото до удара, Хамас вижда тези атаки по цивилни почти като плюс за себе си, колкото и ужасно да звучи това, защото те затвърждават мнението на международната общност срещу Израел. Можете да го видите в съдебното постановление.

Международното поле за действие на Израел става все по-малко, но що се отнася до освобождаването на заложниците, е трудно да се каже кога ще видим напредък, като се имат предвид структурните различия между двете.