Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Ударът срещу палатков лагер няма да промени политиката на САЩ към Израел

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 29.05.2024 г.

10:10 | 29 май 2024
Обновен: 12:34 | 29 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Израелският удар по лагер в Рафах, при който загинаха десетки хора, е бил опустошителен, но няма да накара президента Джо Байдън да замрази допълнителни доставки на оръжие за страната. "В резултат на този удар в неделя не мога да говоря за промени в политиката", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

По думите му САЩ ще наблюдават разследването на инцидента и очакват Израел да си вземе поука от въздушния удар. Бомбардировката - която израелският министър-председател Бенямин Нетаняху определи като "трагична грешка" - не е била от типа мащабна военна операция, за която САЩ предупредиха Израел, че ще доведе до последствия. Той подчерта, че САЩ няма да подкрепят мащабна сухопътна операция в Рафах. Ако това се случи, тогава може да се наложи Байдън да вземе различни решения по отношение на подкрепата. “Не видяхме такова нещо”, коментира Кърби.

Белият дом отбеляза, че заявеното от Израел използване на по-малки бомби "със сигурност е показателно за усилията да се действа дискретно, целенасочено и прецизно. Това коментира Джон Кърби в защита на решението да не се налагат нови ограничения върху оръжията на Израел.

"Нямаше опустошителна атака срещу в Рафах", каза Кърби и добави, че Израелските военни сили не са навлизали с големи части, в колони и формации в рамките на координирана маневра срещу множество сухопътни цели.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.