Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ехо от икономическия форум в Катар: Хуманоидни роботи, AI и енергия за... AI

Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в "Бизнес старт", 27.05.2024

12:00 | 27 май 2024
Обновен: 16:59 | 28 май 2024
Автор: Галина Маринова

Навлизането на изкуствения интелект, както и новото поколение дейта центрове ще изискват много енергия. Тези нови изисквания за повече електроенергия се осъзнава от големите инвеститори и това проличава от последните данни за вложенията в тази област. Microsoft и Nvidia в момента са ключови инвеститори в енергийни решения, във фюжън енергия. Трябва да се търсят решения, които произвеждат огромно количество енергия, за да може да се захранва невероятния глад на процесорите, които трябва да обработват данни. Това каза Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Манев гостува в предаването няколко дни след посещението си в Катар на Катарския икономически форум, организиран от Bloomberg LP.

"Изкуственият интелект ще изисква огромни ресурси. Всеки вижда ресурсa, който се влага в компаниите или производителите в чипове, но в същото време основната тема, която беше повдигната и от Катар, е, че ако трябва да изпълнят своята програма за инвестиции в изкуствения интелект, то те най-вероятно няма да имат енергия за страната си, защото количеството енергия, което е необходимо за AI е огромно".  

По отношение на публичните предлагания, финансирането от фондовите борси, рисковото и дялово финансиране от началото на годината гостът коментира темата, която бе обсъдена и на събитието в Катар, че TotalEnergies обмисля преместването на акциите на компанията от Франция в САЩ . В тази връзка изводите за конкурентоспособността на европейския капиталов пазар са, че "ние в Европа сме ограничени страшно много от една страна по отношение на достъпа до капитал, а от друга страна от регулацията и документацията в страните и липсата на дълбочина на публичния, капиталов пазар".

Манев изтъкна, че комбинираната капитализация в Европа е около 17 трлн. долара - срещу 50 трлн. долара в САЩ. "Това е три пъти по-малка капитализация".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.