Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

С приемането на еврото България ще даде знак, че иска да е в центъра на Европа

Джордж Заняс, бивш финансов министър на Гърция, в интервю, излъчено в "Бизнес старт" 20.05.2024 г.

11:50 | 20 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането в еврозоната има набор от плюсове. На първо място, ще сте част от единния пазар с обща валута и можете да се възползвате по-добре от единната валута. Друг плюс е, че е много трудно да сбъркате, защото има коригиращи данни за еврозоната – набор политики при висока инфлация, висок дефицит и така нататък. Естествено, ще използвате международна валута, а това значи, че финансовата ви система ще се подобри, защото ще може да продава продуктите си в евро. Приемът на еврото би бил знак за това, че България е в центъра на Европа, а не в перифериите, това коментира Джордж Заняс, бивш финансов министър на Гърция, в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria, излъчено в "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

България изглежда готова да влезне в еврозоната, освен по един критерий – инфлацията, който се очаква да бъде покрит до края на тази година, каза Заняс. За присъединяването на България е нужно само политическа воля, като гостът се надява следващото излъчено правителство да върви в тази посока и догодина страната ни да стане член. Приемането на еврото трябва да бъде организиран процес и да се води информационна кампания, която да запознае хората с процеса.

„Нормалните хора не са запознати с цените в евро и това трябва да се промени. Трябва да изберете правилната стратегия – например, може цените да са двойни, в лева и евро, дори преди приемането на еврото. Колко дълго ще държите тези цени – да виждате в супермаркета цени в лева и евро – защото хората ще пострадат и това е логично в началото, заради парични измами, тъй като още не са запознати със стойността на еврото. Трябва да бъде упражняван много контрол, за да се избегне прекомерна печалба от това. Всичко това е въпрос на организация и съм сигурен, че правителството ще се справи добре.“

Гостът допълни, че ЕЦБ вече почти изцяло надзирава банките в България, а в ЕС има групи, които ще се погрижат за вторичното наблюдение на дадени регулации и политики. Информационните кампании варират спрямо държавите, но те трябва да бъдат провеждани сред хора на всички възрасти, особено сред възрастните, които са най-уязвими. Ще има известен шок в началото, но той ще премине след определен период от време.

Членството в еврозоната има много плюсове, като приема на еврото би бил знак за това, че България е в центъра на Европа, а не в перифериите.

„Влизането в еврозоната има набор от плюсове. На първо място, ще сте част от единния пазар с обща валута и можете да се възползвате по-добре от единната валута. Друг плюс е, че е много трудно да сбъркате, защото има коригиращи данни за еврозоната – набор политики при висока инфлация, висок дефицит и така нататък. Естествено, ще използвате международна валута, а това значи, че финансовата ви система ще се подобри, защото ще може да продава продуктите си в евро.“

Гостът обясни, че Гърция е следвала грешен модел за растеж преди кризата, основавайки се до голяма степен на потреблението, вместо на производството, инвестициите и износа. Но по време на кризата в страната са направени много реформи, които са направили икономиката по-конкурентоспособна и сега се наблюдава растеж в южната ни съседка.

Курсът на лева вече е свързан с еврото, което улеснява преходът във валутата. България трябва да се фокусира върху фискалното благоразумие и продължаващите реформи, които биха подобрили конкурентоспособността на страната.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.