Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ЕС търси вариант за сътрудничество с Турция, но без членството ѝ в блока

Мехмед Юмер, журналист, в "Бизнес старт" 18.04.2024 г.

10:51 | 18 април 2024
Автор: Георги Месробович

Членството на Турция в ЕС е дълго обсъждан въпрос, за който често не се намира решение. ЕС критикува страната по различни политически и икономически причини, като се вижда и известна доза опозиция за приемането на страната вътре в блока. Президентът Ердоган осъзнава предимството, което има над ЕС по въпроса с бежанците и ще се възползва от това, доколкото може, това коментира Мехмед Юмер, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Лидерите на ЕС обсъждат отношенията с Турция, говорейки за партньорството на блока със страната. Затвърждаването на взаимоотношенията е наложително, но наблюдаваме как през годините процесът на еврочленството на Турция е на приливи и отливи, особено при управлението на президента Реджеп Ердоган, каза Юмер. ЕС критикува Турция за неспазване на човешките права, дупки в съдебната система и кипърския въпрос. Следящите процеса отблизо твърдят, че ЕС ще трябва да предложи нов модел за приемането на Турция в съюза.

Гостът обясни, че Турция спазва 65 от 72 критерия за членство, като в ЕС настроенията за членството на страната са в три посоки. Едната група са против членството на Турция в блока, заради културни различия. Втората група осъзнават, че Турция е важен стратегически партньор и се водят разговори в посока сътрудничество. Третата група смятат, че ако страната изпълни критериите тя ще може да стане член, но гостът обясни, че тази група е най-наивната. Най-вероятно ще станем свидетели на засилващи се отношения между ЕС и Турция, но без реално членство.

Президентът Ердоган осъзнава предимството, което има над ЕС по въпроса с бежанците. Гостът смята, че Ердоган ще се възползва от това, доколкото може. От друга страна е важно да се види как Турция ще реши много от вътрешните си проблеми свързани с икономиката и съдебната система в страната. Инвеститорите често са отблъснати от нивото на правораздаването в Турция, като не се чувстват в безопасност. Вижда се и заявка за европейско сътрудничество от страна на опозицията в Турция.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.