В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Какъв е истинският мащаб на поражението на Ердоган

Репортаж, "В развитие", 03.04.2024 г.

17:20 | 3 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган отбеляза голяма победа на президентските избори през миналата година, а неговата партия взе контрола в парламента. Настроението обаче се промени през изминалата седмица, когато опозицията постигна невероятна победа на местния вот. Изборите се проведоха на фона на мащабна инфлация и най-високите разходи по заеми, от началото на неговото управление, съобщава анализ на Bloomberg.

Вотът показва, че гласоподавателите в страната се обръщат срещу своя държавен глава и неговата Партия на справедливостта и развитието. Реалността обаче е особено драматична в икономическия център Истанбул и столицата Анкара.

Истанбулският кмет Екрем Имамоглу удържа триумф и демонстрира, че е водещият опонент на Ердоган. Републиканската народна партия на Имамоглу спечели 37.8 процента от гласовете, изпреварвайки управляващите, получили 35.5 процента. Партията на справедливостта и развитието спечели 24 кметски места, отстъпвайки от 39 на последния вот.

Опозицията води надпреварата в 35 провинции в сравнение с 21 на последните избори. В Анкара републиканците получиха 60.4 процента пред 31.8 процента за партията на държавния глава. Част от спада за управляващите се дължи на решението на техните партньори от Партия на новото благоденствие да издигнат свои кандидати и временно да прекратят общото явяване на избори.

Все пак най-големият въпрос преди изборите си остана икономиката. Турция не е виждала подобна икономическа ситуация от десетилетия. Преди Ердоган радваше избирателите с евтини заеми и данъчни улеснения. Това обаче нямаше как да се повтори, тъй като според експерти страната е изправена пред криза на патежния баланс. Ердоган винаги е подкрепял ниските лихвени проценти, но сега дори той беше принуден да подкрепи консервативна финансова политика. Централната банка повиши основния лихвен процент до 50 процента точно преди вота.

Опозицията в основата си избра координирани действия. Много групи избраха да не издигат кандидати в определени области, за да не се конкурират една с друга. Втората по големина опозиционна група в лицето на Партията на народното равенство избра да не издига кандиадти във важни области, извън кюрдските области, където има сериозно влияние. Това се приравнява с подкрепа за кандидатите на Републиканската народна партия. Партията на народното равенство успя да спечели 10 кметски места в своите основни райони.

Самият Имамоглу е голямото лице на опозицията. След завършването на своето образование той работи в семейния бизнес. Впоследствие става кмет на истанбулския квартал Бейликдузу. Има съпруга и три деца. Прокарва нови идеи. Променя и възприятието, че опозицията е съставена от левичари от елита. През 2019 г. спечели вота в Истанбул, прекратявайки 25 години доминация на Партията на справедливостта и развитието. В момента Републиканската народна партия има мнозинство в общинския съвет и ако Имамоглу реши да се оттегли, може да го замени със свой представител. Това отваря хоризонта пред него за евентуални избори в конкуренция с Ердоган.

Смята се, че заради това, че не е готов да се оттегли от поста, Имамоглу не се кандидатира на вота през миналата година. Вероятно има шанс за голяма промяна.