Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ердоган бе сериозно наранен от протестния вот на "празните тенджери"

Тайфур Хюсеин, журналист, в "Бизнес старт", 01.04.2024

12:45 | 1 април 2024
Обновен: 13:55 | 1 април 2024
Автор: Галина Маринова

Ердоган е сериозно ранен, но това не е краят, а повратна точка. Новите обещания са за "вслушване" в гласа на избирателите и "по-демократична Турция", каквото и да означава това в устата на Ердоган. Това каза Тайфур Хюсеин, журналист, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган губи избори за пръв път от 22 години насам. Републиканската народна партия печели избори за първи път. Нещо, което първоначално не се очакваше, коментира Хюсеин. "Ердоган е наранен и то много сериозно, но все пак подкрепата за него е над 35%, а на първите избори, които той е печелил, е взел 34%. Така че, съдейки по неговите думи, това не е краят".

"От тук нататък трябва да се следят под лупа действията на Народно-републиканската опозиционна партия в Турция. Това е най-голямата опозиционна партия и ще видим дали ще успее да превъзмогне рамката си, да прекрачи отвъд червените линии, поставени от Ердоган. Дали ще успее да обедини цялата опозиция и да се възползва от тази вълна, която въпросната победа безспорно ще създаде. Победата ще окрили опозиционно настроените в страната". 

Гостът добави, че въпросът какво не успя да направи самата опозиция, която беше обединена преди десет месеца на президентските и парламентарните избори и какво точно се случи тогава, става особено актуален и ще изисква отговор.

"Опозиционната Народно-републиканска партия трябва да превъзмогне всички свои идеологически ограничения, да се отвори към различни избиратели, не само към кемалистите. Има сериозна част от избирателите на Ердоган, това са към настоящия момент около 10%, които не са гласували - изобщо не са отишли пред урните. Опозицията трябва да се отвори към тях".

Не трябва да се забравя и подкрепата, която кандидатите на Народно-републиканската партия "за втори път получават от кюрдите", подчерта събеседникът.  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.