Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Истанбул даде големия тласък на Ердоган и той иска да си го върне на всяка цена

Мехмед Юмер, журналист, "Бизнес старт", 02.01.2024 г.

11:54 | 2 януари 2024
Автор: Даниел Николов

Президентът Реджеп Таийп Ердоган започна да се подготвя за местните избори в Турция тази година почти веднага след като спечели изборите през 2023 г. Изборите в края на март вече са основна тема в турските медии, като все още няма ясни фаворити в социологическите проучвания за големите центрове Анкара и Истанбул. След победата на президентските избори Ердоган се чувства силен и иска да си върне Истанбул на всяка цена, а опозицията срещу него е в процес на разпадане. Това коментира журналистът Мехмед Юмер в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Ердоган спечели изборите през май и още същата нощ каза "от тук нататък се готвим да спечелим Истанбул". Подготовката на управляващата Партия на справедливостта и развитието започна още тогава с тази реч на Ердоган."

Ердоган изгуби Истанбул през 2019 г. и повтори изборите, които отново бяха спечелени от Екрем Имамоглу с още по-голяма преднина, напомни Юмер. Освен като крепост на Ердоган от 1994 г. насам, градът е символ и за ислямистистите в страната; на същите избори партията на Ердоган изгуби и столицата Анкара, което подхрани надеждите на опозицията.

"Ако опозицията успее да задържи двете огромни крепости, има някаква надежда за промяна в Турция."

Управляващата партия е мобилизирала всички структури, за да изпълни обещанието за победа на Ердоган и има възможност да я постигнат в Истанбул, като заложат на кандидатурата на вътрешния министър Али Йерликая срещу сегашния кмет Екрем Имамоглу, смята Юмер.

"На този етап фигурата на Имамоглу сякаш е водеща, но той спечели благодарение на кюрдските гласове преди пет години. Огромният проблем на опозицията е, че след президентските избори миналата година тази шесторна маса се разпадна". Ако кюрдската партия издигне свои кандидати и това направят и други организации и партии, подкрепяли опозицията до момента, това може да даде преднина на партията на Ердоган на местните избори, смята Юмер.

Победа на партията на Ердоган в Истанбул би имало огромно значение за президента, който доста изненадващо стана кмет на града през 1994 г. Това изведнъж го изтласка нагоре в политическия живот и той се наложи като лидер в Турция, но и на международно ниво, коментира Юмер.

Как протича разпадането на опозицията и къде може да отидат тези гласове може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.