Турция планира да произвежда части за Аirbus след мега сделка за самолети

Турция отдавна води преговори с чуждестранни компании, включително Rolls-Royce, за придобиване на технология за двигатели за своите танкове и военни самолети

15:00 | 17 април 2024
Автор: Фират Козок и Угур Йълмаз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Turkish Airlines се готви да подпише споразумение с Rolls-Royce Holdings Plc и Airbus SE за вътрешно производство на компоненти за самолети, оценени на около 20 милиарда долара, част от мега покупката на самолети, обявена миналата година.

Сделката може да бъде обявена на церемония в Истанбул по-късно този месец, според турски официални лица, запознати с въпроса. Турската държава е най-големият акционер в авиокомпанията.

Водещият превозвач на Турция потвърди закупуването на 230 самолета от Airbus през декември, с опции за още, тъй като авиокомпанията се стреми да разшири центъра си в Истанбул и да се изправи срещу регионални конкуренти като Emirates и Qatar Airways. Като част от поръчката Турция настоява за местно производство на части за самолети, казаха хората.

Споразумението за вътрешно производство на части за самолети е ключов компонент в целта на Турция да развие своята гражданска и военна авиационна индустрия и е част от поръчката на Airbus за 2023 г., която се оценява на около 70 милиарда долара. Турски компании, включително държавната TUSAS Engine Industries Inc. или TEI, вероятно ще бъдат част от производствената програма, казаха служители, пожелали анонимност, тъй като дискусиите са поверителни.

Говорител на Turkish Airlines потвърди датата за церемонията по подписването, без да дава подробности. Говорител на Airbus отказа коментар. Rolls-Royce не можа да бъде намерен веднага за коментар.

Турция отдавна води преговори с чуждестранни компании, включително Rolls-Royce, за придобиване на технология за двигатели за своите вътрешни проекти за танкове и военни самолети.

Производителят на реактивни двигатели, чийто главен изпълнителен директор има турско и британско гражданство, вече има съвместно предприятие с индустриалния конгломерат Kale Group в Турция.

Правителството в Анкара настоява местното производство да стане част от чуждестранните покупки, включително отбранително оборудване и пътнически самолети.