Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Д. Калъпов: Златото ще тества $2500, еврото ще пада и вече никой не гледа лихвите

Димитър Калъпов, управител на "Варчев Финанс" (Head of trading на "Варчев Финанс" и лицензиран инвестиционен консултант), "Бизнес старт", 12.04.2024 г.

10:46 | 12 април 2024
Обновен: 13:16 | 12 април 2024
Автор: Даниел Николов

Очакванията на пазарите вече включват и да няма понижения на лихвените проценти в САЩ след последните данни за инфлацията, или да има едно понижение в края на годината. Пазарите се забавиха първоначално след публикуването на данните, но това ще е временна спирка за големите индекси и компаниите с голяма пазарна капитализация. Това коментира Димитър Калъпов, управител и Head of trading на "Варчев Финанс", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Почти никой не обръща внимание на самите лихвени нива, тъй като и заетостта остана пълна, и икономиката се справя с високите лихви. Трендът и бичите настроения ше продължат да се развиват до края на годината. Има поле за малко здравословна корекция, която ще даде добри нива за позициониране отново по посока на основния тренд."

Пазарите бързо се възстановяват от лошите новини, като инвеститори се възползват, за да купуват спада, каза Калъпов.

Компаниите ще представят силни резултати през новия сезон на отчетите, които отново ще подкрепят пазарите. Трендът нагоре е устойчив, като това се подкрепя и от данните, и от настроенията на инвеститорите, каза Калъпов.

Запазването на високите лихвени нива продължава да държи доходността по облигациите висока, но в момента има пренасочване на капитали към по-рискови активи. При една нова ескалация на глобалните конфликти, облигациите отново ще излязат на фокус, каза Калъпов.

Много е вероятно Европейската централна банка да намали лихвите преди Федералния резерв още през юни и след това да заеме изчаквателна позиция. Вероятно ще има и второ намаление до края на годината, но това ще има негативен ефект върху еврото. След понижението може да има насочване на капитали към европейски компании, като енергийният сектор е особено атрактивен, каза Калъпов.

Търсенето от централните банки, особено от БРИКС в опита им да се отвържат от влиянието на долара, и очакванията за намаления на лихвите подкрепят ръста на златото през последните седмици.

"Когато има такъв силен и устойчив тренд, той се самоускорява и се включват по-малки инвеститори и трейдъри. Ключовото ниво, което реално ще определи посоката на златото, е 2500 долара за тройунция - то ще бъде тествано и при пробив може да видим и по-високи нива."

Кога ще е удобно за влизане в акциите на компании с по-малка капитализация, как AI води до по-високи печалби може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.