Златото доближава $2400, докато напрежението в Близкия изток расте

Графика на деня, 12.04.2024 г.

06:45 | 12 април 2024
Обновен: 07:39 | 12 април 2024
Автор: Сибила Грос
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Златото достигна нов рекорд, докато Израел се готви за удар от Иран или негови подставени лица, а търговците обмисляха последните икономически данни на САЩ.

Цената на кюлчетата се покачи с цели 1% до $2,395.48 в ранните часове в Азия. Израел се готви за нападение през следващите два дни, като отмъщение за удара срещу дипломатическия комплекс на Иран в Сирия миналата седмица, съобщи Wall Street Journal, цитирайки лице, запознато с въпроса.

Поскъпването на златото се забави в сряда след по-горещо от очакваното отчитане на инфлацията на потребителските цени в САЩ, но оттогава възобнови четвърти седмичен ръст – най-дългата поредица от януари миналата година. Печалбите се дължат на повишените геополитически рискове в Близкия изток и Украйна, както и на покупките от централните банки, водени от Китай.

Доклад от четвъртък показа, че производствените цени в САЩ са се увеличили през март спрямо година по-рано с най-много за 11 месеца. Все пак данните показаха смекчаване в определени категории, които се вписват в предпочитания от Фед измерител на инфлацията, облекчавайки известно безпокойство относно повторното ускоряване на ценовия натиск след няколко стабилни икономически доклада през последните седмици.

Спот златото се повиши с 0,8% до 2391,35 долара за унция в 10:25 сутринта в Сингапур, като тази седмица се увеличи до 2,6%. Индексът Bloomberg Dollar Spot беше слабо променен. Среброто достигна нов тригодишен връх, докато платината и паладият също напреднаха.