В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Макс Баклаян, Tavex: Златото спокойно може да достигне $4000, среброто - $200

Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex, "В развитие", 09.04.2024 г.

16:58 | 9 април 2024
Обновен: 09:28 | 11 април 2024
Автор: Даниел Николов

Покачването на цената на златото с близо 16% за по-малко от два месеца до над 2350 долара е един от най-бързите ръстове в неговата история. Въпреки че записва абсолютни рекорди, цената все още не стигнала нивата от началото на 80-те години на миналия век, ако се вземе предвид инфлацията. Нашите анализи показват, че златото може да достигне до 4000 долара за тройунция, каза Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Цената на инвестиционното злато зависи от две основни неща - монетарната политика на основно Федералния резерв и Европейската централна банка и какви са лихвените проценти."

От пандемията насам Фед е вдигнал лихвата от 0.25% до 5.25%, а цената на ДЦК на САЩ се качи от 1% до 4%, напомни Баклаян. Фед се опитва всячески да потуши инфлацията, но тази политика на високи лихви само повишава плащанията по дълга, добави той. И Фед, и ЕЦБ ще предприемат намаления на лихвите тази година, а през следващите две години лихвата ще върви надолу, каза Баклаян.

Златото остава основно защита срещу инфлацията и икономически и геополитически катаклизми; среброто също изпълнява подобна функция, но то е много по-важно сега като индустриален метал, важен за зеления преход заради ролята си като полупроводник и в соларните панели, каза Баклаян.

"Инфлацията ще бъде насочена от правителствата в зеления сектор и тази зелена трансформация. Което означава, че търсенето на сребро ще се повиши въпреки охлаждането на глобалната икономика."

В момента наблюдаваме огромно търсене на инвестиционно сребро, донякъде породено от възприятието, че златото е станало прекалено скъпо, каза Баклаян. Търсенето е много по-високо от търсенето за инвестиционно злато, добави той.

Цената на среброто има огромен потенциал нагоре заради перспективите пред зеления преход, коментира Баклаян.

"Златото спокойно може да достигне 4000 долара и да ги надмине; ако вземем историческа средна стойност от 15 пъти по-малко, среброто може да достигне и 200 долара", каза Баклаян, като предупреди, че среброто остава по-рискова инвестиция.

Централните банкери, особено на държавите от БРИКС, продължават да правят рекордни покупки на злато - рекордните над 800 тона за 2023 г. и с 14% повече от предишния рекорд през 2022 г. Ако се прибавят и държавите, които са подали сигнал, че искат да станат част от БРИКС, количеството приближава 2000 тона, каза Баклаян.

"Ако банкерите на развиващия се свят се насочват към инвестиционното злато, има някаква причина за това. Според мен, те са много по-далновидни от нас."

Къде са българите на пазара на злато в сравнение с другите европейци може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.