Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Започването на малък бизнес в обезлюдените и не индустриални региони е самоубийство

Мария Цачева, собственик на пекарна "Прованс" в с.Чавдар, в "Бизнес старт" 01.12.2023 г.

12:40 | 1 декември 2023
Автор: Георги Месробович

Покриването на всичките данъчни и енергийни разходи за малкия бизнес е равносилно на човек, който никога не е тренирал, но трябва да направи шпагат във въздуха. В България има различни бизнес картини според региона, като има региони, който са доста добре индустриално развити и те предразполагат да се развие и малкия бизнес, защото има големите предприятия могат да работят с малките. Но има региони, в който липсва всякаква индустрия, закрити са предприятия, случва се обезлюдяване - там е самоубийство да направиш малък бизнес, това коментира Мария Цачева, собственик на пекарна "Прованс" в с.Чавдар, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Преди да отвориш бизнес в малките населени места, първо си наблюдател, като проучваш и анализираш какво предлагане липсва, но се изисква повече усилие, за да намериш по-голям обем клиенти, тъй като населението и човекопотока е по-малък, каза Цачева. Тя допълни, че в много аспекти бизнесите в малките населени места са по-ограничени, като в голям град имаш възможност по-бързо да смениш функцията, от предлагане на стоки към услуги.

Гостът обясни, че всеки бранш, през последните 10 години, страда от недостиг на квалифицирана и неквалифицирана работна ръка, а в малките населени места броя на квалифицираните е много малък. Тя обясни, че възнаграждението е водещият мотиватор, който трябва да се използва при набирането на кадри, като тя самата така привлича работна ръка.

„Всеки един служител, който вие искате да назначите първото нещо, което се интересува е възнаграждението. Когато се стартира малък бизнес нивото на заплащане трябва да удовлетворява служителите, които ако имат алтернативата да отидат в голямо предприятие, трябва да имат съответната мотивация; за да искат да работят при вас; Съответно трябва да приложите и примерно: служебен автомобил, да покривате горивото, за да може да облекчите този човек и накрая на деня, когато той сметне своите разходи да каже: Да аз съм по-добре при малкия бизнес, отколкото при големия; Трябва по някакъв начин да сте атрактивни.“

Цачева подкрепя вдигането на минималната работна заплата, но обясни, че малките и микро бизнеси са най-чувствителни на всякакъв вид промени, включително и промяна в МРЗ. Като последиците се поемат от малките бизнеси, а не от големите. Бизнесът на госта трябва, да се адаптира, чрез вдигане на цените и търсене на друг продукт, който да компенсира отлива на потребители след това ценово вдигане.

Относно предизвикателства пред малкия бизнес, свързани с енергийните разходи, гостът каза.

„Имаше момент; когато се получи това фрапантно увеличение на тока, тогава наистина сметките бяха непосилни за плащане, което съответно такъв един малък бизнес директно може да го фалира. В момента за сега ние успяваме с енергийните разходи, нямаме алтернативен източник на енергия; но спрямо това, което това потребяваме и приходите за сега имаме някакъв баланс, който не знам до кога ще успеем да държим, защото това за малкия бизнес – всичките разходи, които се получават и от данъци и енергийни – всичко това, за да се покрие и накрая да можеш да просъществуваш това е равносилно на човек, който никога не е тренирал, но трябва да направи шпагат във въздуха.“

Гостът обясни, че е непосилно за нейният бизнес да прави инвестиции в нови технологии, поради липса на средства. Тя допълни, че е планирала да кандидатства по европейски фондове или такива на местно ниво, които подпомагат мирко и малки бизнеси, но отежнените административни процедури забавят и в някои случаи отказват бизнесите.

Относно приетата от ЕС нефинансовата отчетност или ESG отчетността на малките и големи компании, като от 2024 г. влиза в сила за големите компании, а от 2025 г. и за малките, гостът каза, че големият бизнес може да издържи на такива регулации, но малкият може да фалира. А такъв тип регулации, гостът смята, че трябва да са съобразени с размера на бизнеса, наетите служители и печалбите.

„В България имаме различни бизнес картини, според региона, съответно има региони, който са доста добре индустриално развити и те предразполагат да се развие и малкия бизнес, защото има големи предприятия, които могат да работят с малките. Хората се насърчават да бъдат предприемачи в тези населени места, защото са с идеята да обслужват големия бизнес, но има региони, в който липсва всякаква индустрия, закрити са предприятия, случва се обезлюдяване, така че там е самоубийство да направиш малък бизнес. В повечето пъти малкия бизнес стъпва на околната среда – на това, което го заобикаля, което предлага терена.“

Гостът каза, че около 70% от стартиращите фирми, у нас, фалират в първата една година, по различни причини, като държавата трябва да приложи мерки поне в рамките на първата година.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.