Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Вместо да спечели, Иран само ще загуби статус в Близкия изток от войната на "Хамас"

Доц. Любов Минчева, международен анализатор, "Бизнес старт", 11.10.2023 г.

11:50 | 11 октомври 2023
Обновен: 12:04 | 11 октомври 2023
Автор: Даниел Николов

Атаката срещу Израел е тероризъм по всички критерии, а подкрепяната от Иран "Хамас" е призната като терористична организация от ЕС, САЩ, Канада. Макар да не е единствената, която защитава палестинската кауза, "Хамас" е най-радикалната група, която пое властта в Газа след изборите през 2006 г. Най-вероятно ръководството на Иран е знаело за атаката на "Хамас" и я е насърчила, като с това само ще загуби още повече статус, особено след икономическия крах в Ливан под ръководството на другото прокси на Техеран - "Хизбула". Това коментира доц. Любов Минчева, международен анализатор, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Иран очевидно върви в посока, която не е съответства на неговите собствени интереси... Ливан се превърна в една провалена държава. Какви са перспективите пред подобни радикални ислямистки организации или държави, които ги подкрепят в бъдеще? Ами, печални. Но ще отнеме време и много ресурси за развития свят, докато изчакаме тяхната деволюция."

Притеснително е, че някои западни страни много бързо се доверяват на бивши терористични организации, като "много нереалистично" очакват те да се променят, каза Минчева. Промяната им може да бъде единствено много бавна и трудно и подобен кредит на доверие е много рискова стъпка, добави тя.

"Хамас" иска невъзможното. Има алтернативи на "Хамас" - "Фатах", Организацията за освобождение на Палестина - които имаха някакви визии да се създаде автономно управление в палестинските територии, като паралелно се търсят пътища за мирно и по-цивилизовано решаване на споровете. Имаше дори идея за създаване на две държави, където всяка общност да управлява своята територия. "Хамас" не приема идеята за създаване на две държави, "Хамас" има за амбиция да създаде цялостна палестинска държава от територии, които са съществували преди войната от 1967 г. Целта на "Хамас" е да създаде ислямистка държава по подобие на тази, която създаде "Ислямска държава" преди десетилетие."

Перспективите в дългосрочен план не са "никак добри", особено на фона на емоционалните изказвания на израелския премиер Бенямин Нетаняху, добави Минчева.

Положението на палестинците е другата страна на въпроса, като Израел е обвиняван за груби действия и неспазване на правата им в окупираните територии на Западния бряг, Йерусалим и Газа. След идването на власт на "Хамас" в Газа правителството започна и изграждането на сериозна гранична инфраструктура, която отдели ивицата от Израел.

Преговори с "Хамас" са почти невъзможни, каза Минчева, особено след като групата заплаши с публични екзекуции на отвлечените израелци по време на атаката. Съседни държави - особено Саудитска Арабия - може да имат някакъв дипломатически успех, добави тя.

Атаката дойде на фона за засилени разговори между САЩ, Израел и Саудитска Арабия за нормализиране на отношенията между двете близкоизточни държави, от което най-голям губещ щеше да бъде Иран, коментира Минчева.

Ако споразумението беше станало факт, "Израел щеше да получи много сериозна подкрепа за своята държавност и политика от страна на арабските си съседи. Това партньорство щеше да елиминира или подкопае изключително много позициите на Иран... като регионален водач."

След атаката няма особени надежди за осъществяване на споразумението, тъй като Рияд няма да може да преодолее съпротивата в арабското общество и е немислимо да покаже някаква подкрепа за Израел извън декларативни призиви за деескалация.

Иран губи позиции в региона в последните години, а имиджът на ислямската република пострада допълнително от смъртта на Махса Амини в ареста на моралната полиция и последвалите бунтове през 2022 г. Техеран може да се опитва да насочи вниманието на обществото повече към външни проблеми, но едва ли ще спечели много във вътрешен план от действията на своите проксита "Хамас" и "Хизбула", смята Минчева.

"Демонстрациите по повод на убийството на Амини показаха, че общественото мнение в Иран дори в тази изостанала в политическо, културно, демократично отношение страна се развива. Бяхме изненадани и шокирани, че могат да се получат такива големи протести и хората да изразяват мнение по отношение на демократични процеси."

Наистина ли израелските служби се провалиха при атаката на "Хамас" и има ли паралели с Войната от Йом Кипур може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.