Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta обмисля такса от $14 на месец за Instagram или Facebook без реклами

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 03.10.2023 г.

12:22 | 3 октомври 2023
Обновен: 12:30 | 3 октомври 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Meta Platforms иска да таксува европейците около 10 евро за месечни абонаменти, ако те не се съгласят да позволят на компанията да използва тяхната цифрова дейност за реклами. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гигантът на социалните мрежи е направил предложението през последните седмици до регулаторите, съобщава The Wall Street Journal.

Предложението е гамбит от Meta за навигиране в правилата на Европейския съюз, които заплашват да ограничат способността му да показва на потребителите персонализирани реклами, без първо да поиска съгласието на потребителя – застрашавайки основния източник на приходи.

Представители на Meta описаха подробно плана на срещи през септември с регулаторите на поверителността в Ирландия и регулаторите на цифровата конкуренция в Брюксел. Планът беше споделен и с други регулатори на поверителността в ЕС за техния принос.

Meta каза на регулаторите, че се надява да въведе плана – който нарича SNA или абонамент без реклами – през следващите месеци за европейски потребители. Това ще даде на потребителите избор между това да продължат да имат безплатен достъп до Instagram и Facebook с персонализирани реклами или да плащат за версии на услугите без никакви реклами, казаха хора, запознати с предложението.

Китайската компания ByteDance изкупува обратно акции от американски служители в рамките на сделка, която оценява компанията на 223,5 млрд. долара. Това е с около 26% по-малко от оценката ѝ година по-рано, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

Миналата година ByteDance беше оценена на 300 млрд. долара в рамките на програма за обратно изкупуване на акции, предложени на нейните служители, които не са от САЩ. Оттогава нейните операции в САЩ премахнаха правило, изискващо „ликвидно събитие“ като IPO или продажба на компанията, като условие за възникване на придобиване. Правилото беше в сила по данъчни причини.

ByteDance се стреми да купи книжа на стойност поне 300 милиона долара от настоящи и бивши служители в САЩ при цена от 160 долара на акция.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.