Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Решението на ЕК за Booking ще предпази потребителите от монопол в туризма

адв. Донка Стоянова, Адвокатско дружество "Димитров, Петров и Ко."

13:30 | 28 септември 2023
Обновен: 09:45 | 2 октомври 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската комисия забрани сливането на Booking и eTraveli, като това е част от засиленото им регулиране на големи дигитални компании, заяви адвокат Донка Стоянова от адвокатско дружество Dimitrov, Petrov & Co в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

Има две основни причини за забраната – това са много популярни платформи за онлайн услуги, като Booking е за онлайн настанявания, a eTraveli е платформа за закупуване на самолетни билети и 2-те най-популярни услуги сред потребителите са пътуване с настаняване. Мотивите на ЕК да забрани сделката са за това, че по този начин ще се монополизира пазара за дигитални услуги.

Комисията установи, че Booking притежава повече от 60% на пазарен дял на пазара на предоставяне на онлайн услуги чрез настаняване. Ако сделката се осъществи, когато потребители ползват тази платформа в даден момент на закупуването на билета, ще могат да изберат и настаняване, а на пазара има и други доставчици.

„Основната причина да бъде забранена сделката в голяма степен е факта, че се касае за дигитални услуги и тъй като това е най-достъпният начин за потребителите да си изберат съответната услуга. А монополизацията на дигиталните услуги в областта на туризма, като най-популярна услуга естествено е във фокуса на политиките на Европейската комисия и по всякакъв начин регулацията се опитва да подобри положението на крайните потребители и в повечето случай когато става въпрос за такива консолидации на пазара това рефлектира или върху избора на доставчици или върху цената или върху качеството на услугата...“, обясни Стоянова.

ЕК има два основни начина на регулиране на конкуренцията – преценка на дадени предприятия и дали обединената им сила ще подобри или влоши конкурентната среда, а другия способ са така наречените производства за анти-тръст, не касаят сделки за придобиване, а касаят конкретни нелоялни търговски практики, които са идентифицирани от самата комисия и в повечето случаи това са от големите доставчици на пазара в последните 5 години. ЕК е наложила на известни доставчици като Google и Apple санкции в размер 10 млн. евро за такъв тип злоупотреба, чрез която по някакъв начин се ограничава изборът на потребителите на определени услуги.

„Смятам, че това се дължи точно на обстоятелството, че чрез дигиталните услуги се консолидира много голям оборот и се дава много голяма възможност, макар и на анонимизирано ниво тези дигитални компании да обработват данни така че много по-лесно да установяват предпочитанията на потребителите към една или друга услуга и по този начин самите те да насочват поведението си и търговските си политики към една или друга група потребители...“, коментира гостенката.

Какви са спецификите на европейските правила?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости а предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.