Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Рискът „Китай“: Българската „Шелли груп“ планира производство във Виетнам

Димитър Димитров, изп. директор на "Шелли груп", "Бизнес старт", 12.09.2023 г.

12:05 | 12 септември 2023
Обновен: 13:44 | 12 септември 2023
Автор: Даниел Николов

"Шелли груп" продължава работата си по преместване на производства от Китай във Виетнам, като ще се тества те да заработят през 2024 г. Ще се започне с производства на по-прости устройства и постепенно производството ще се разширява, ако всичко върви по план. Това коментира Димитър Димитров, изп. директор на "Шелли груп", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

 "Производството във Виетнам се оказа значително по-скъпо от Китай, не чак толкова заради по-високия стандарт, но има липса на достатъчно работна ръка, която да е запозната с технологиите и да специализира в производството на такива устройства. В момента там има голямо търсене на такъв вид работна ръка от огромни компании, което предизвика покачване на цените и в зависимост как е позиционирана може да направи продукцията неконкурентоспособна заради много по-високи цени."

На партньорите на "Шелли" в Китай им трябва и време, за да организират преместването, като е в техен интерес да имат фабрики в чужбина. Идеята е да се запази технологичното знание, като навлизането във Виетнам ще бъде заедно с китайските партньори, каза Димитров. Във Виетнам ще се работи с местен партньор, като процедурите в страната са бавни и трудни, което прави непривлекателно кандидатстването за държавни субсидии, добави той.

"Това не ни прави независими от Китай, както и никой, който произвежда във Виетнам, не го прави независимо от Китай, защото голяма част от компонентите и суровините за всяко едно електронно изделие се произвеждат в Китай."

За момента "Шелли" се е отказала от идеята за производство в България основно заради транспорните разходи. Предимство на Виетнам е, че е по-близка дестинация до Китай, който остава поне първоначално източник на компоненти. В България също така не може да се изгради достатъчно гъвкава производствена структура, която да поеме евентуални проблеми.

"Шелли груп" не планира набиране на капитал и голямо придобиване в момента, но следи поне четири по-малки компании, които може да придобие в подходящ момент. Първите два милиона от новите чипове на компанията са готови и се подготвя производството, като голямата част от тях ще са за устройства на компанията, които ще се предлагат от края на 2024 г.

Бизнесът в Китай ще пострада от мерките срещу iPhone на Apple, но политиката и в този случай показването на сила винаги са взимали превес над чисто икономическите решения в азиатския гигант. В страната има достатъчно производители, които да задоволят пазара, като така ще се запази и добавената стойност, която при iPhone отива в САЩ. Следващият рунд в технологичната война между Запада и Китай може да е при камерите, като има опасения, че Пекин има достъп до данните от тях.   

"Има още един голям пропуск в сигурността в Европа и САЩ, свързан с Китай, и това е китайските камери. По света работят над 150 китайски компании и стотици милиони камери в домовете и офисите на хората - китайската компания и съответно китайските власти имат достъп до тази информация, която не е локална, като повечето от тях са базирани в облак, независимо дали отива в европейски или китайски облак. Спирането на телефоните е по-лесно проследимо какво се случва, но следващият голям проблем е със сигурността на камерите. Китай е водещият производител на технологии за камери, на чипове за камери и на готови устройства."

Вече има разговори и притеснения по темата, но няма действия, каза Димитров. Китайските камери са субсидирани от правителството, което вероятно "не е напразно", добави той, и няма регулации в сектора.

"Шелли груп" веднага ще се опита да вземе част от нишата, ако ЕС въведе мерки срещу китайските камери, каза Димитров. За момента компанията не е опитвала такова действие, тъй като субсидиите на Пекин правят китайските продукти "изключително" евтини. "Простата сметка показва, че за голяма част от продуктите за автоматизация на дома, за да може да се произвежда такова изделие и продавано извън Китай, има субсидия в него. Логично е в някакъв момент да се обърне внимание на това."

Кои компании ще са най-печеливши от мерките на Пекин срещу Apple, както показва IPO-то на Arm и повече за производствените и инвестиционни планове на "Шелли груп" може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.