Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Logiscool Bulgaria - обучение по AI, етичната му употреба и въвеждането му в училище

Николай Цонев, съосновател на Logiscool Bulgaria, ''Бизнес старт'', 11.08.2023 г.

13:30 | 11 август 2023
Автор: Милен Симеонов

Новите технологии умело навлизат и променят пазара на труда. Не мога да ви кажа дали AI ще отнеме работата на разработчиците на софтуер, но знам, че ще има нужда от повече квалифицирана работна ръка. Програмирането не е просто писане на код, а е решаване на проблеми. И решаването на проблеми има важен и доста активен човешки фактор. Хората, които могат да решат един проблем по най-оптималния за това начин със сигурност ще продължат да имат работни места. Пазарът на труда ще се промени, но ще продължава да има нужда от качествена работна ръка във всяка от сферите. Това каза Николай Цонев, съосновател на Logiscool Bulgaria в предаването ''Бизнес старт'' с водещ Христо Николов.

''Определено компаниите, които успеят адекватно да се адаптират и да използват тази нова технология ще бъдат една стъпка напред. Изкуственият интелект е нещо, което ще остане и е наша задача да се научим да го използваме по най-добрия и етичен начин.''

Цонев разказва повече за Logiscool Bulgaria и начинът, по който те се адаптират към бързите темпове на развитие на AI. Те са започнали интеграция на основни концепции от изкуствения интелект в обучението на децата, защото вярват, че децата трябва да подхождат с етично отношение и да знаят как да го използват. По думи на госта е необходимо те да знаят как да общуват онлайн, за да може това пространство да бъде сигурно за тях. Школата разполага с голям екип от педагози, които наблюдават и интегрират различни методи в обучението на децата.

''Обучението в дигиталните науки и програмиране е изключително бързоразвиващо се, което означава, че ние винаги трябва да сме стъпка напред и да можем да предвидим това, за да се подготвим и да направи курсовете си по-адекватни и интересни за децата. Ние се адаптираме към технологиите и винаги предлагаме най-актуалните теми на пазара.''

Гостът изтъква, че децата са започнали активно да се интересуват от програмирането на игри и това как те стават толкова интерактивни. Освен гейминга и подпомагането на AI в разработването на игри Цонев посочва и други образователни подсектори, свързани с изкуствения интелект като това как се структурира база данни, как се анализира тя, как най-оптимално се извършва търсене от масив от данни и др. По негови думи изкуственият интелект и машинното обучение се разделят на няколко вида категории: категории, които използват платени библиотеки и такива с безплатни източници. От Logiscool се фокусират върху безплатните, за да са достъпни до масата и това, върху което работят е разпознаването на лица, предмети, знаци, мимики, които децата да могат да използват в игрите.

На въпроса какво мисли за въвеждането на предмет по изкуствен интелект в системата на основното и средното образование Цонев смята, че това би запалило допълнително искрата на учениците към технологиите, но би представлявало голямо предизвикателство.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.