Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Георги Глушков и Бисер Варчев за империята NBA - бизнес модел, заплати, оценка

Георги Глушков, първият българин в NBA + Бисер Варчев, професионален трейдър и инвеститор

15:30 | 12 юли 2023
Обновен: 16:24 | 12 юли 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През 80-те години Националната баскетболна  асоциация (NBA) беше „измерение“, което ние, европейците, не познавахме. През това десетилетие имаше мини кризи в NBA, а Европа беше във финансов подем. Голямата промяна настъпи през 90-те, когато NBA се превърна в „нова спортна планета“ с много сериозни финансови параметри, които привлякоха най-добрите баскетболисти от цял свят. Това заяви Георги Глушков - първият българин, играл в NBA, сега президент на Българската федерация по баскетбол, който гостува в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Заедно с него в студиото беше Бисер Варчев, професионален трейдър и инвеститор, син на легендарния баскетболист и треньор Симеон Варчев (бел. ред. - откривател на Георги Глушков за големия баскетбол).

Бившият комисионер на NBA Дейвид Стърн направи така, че за 5-6 години баскетболната асоциация се превърна в нещо уникално, каза Глушков, който игра за Финикс Сънс в сезон 1985/86 г.

„NBA се превърна в глобален феномен, след като достигна до телевизионните зрители в цял свят и след като позволиха на професионалните баскетболисти да играят на олимпийски игри и световни първенства. Тогава асоциацията привлече изключително много последователи, инвеститори и любители.“

„NBA е преди всичко бизнес, който не се различава от една голяма компания. Дейвид Стърн разви баскетболната лига и превърна бизнес модела й в супер преуспяващ“, сподели Бисер Варчев.

От бизнес гледна точка слабите страни на NBA са свързани със зависимостта от големи звезди. Когато няма силно поколение, това се отразява на продажбата на билети и на телевизионни права, добави Варчев.

„Сега в NBA се опитват да начертаят звездно бъдеще на един от младите таланти – Виктор Уембаняма.“

Георги Глушков коментира качествата на французина Уембаняма, който вече е част от Сан Антонио Спърс: „Интересен играч е, много висок, но с фина техника и стрелба от далечно разстояние. Такъв талант не е имало в NBA.''

Пазарната оценка на отборите в NBA сега е в пъти по-висока от тази през 80-те години. Най-високо оценяваният отбор е Голдън Стейт Уориърс - близо 8 млрд. долара към края на 2022 г., като само за година увеличението е с 25%. На второ място е Лос Анджелис Лейкърс с оценка от близо 6,5 млрд. долара. Това позволява на отборите да дават все по-високи заплати на звездите си, казаха гостите.

„През 1985-1986 г. капитализацията на отборите беше между 10 и 50 млн. долара.  Финикс Сънс се оценяваше тогава на 50 млн. долара, а сега - на над 3 млрд. долара“, обясни Глушков.

Годишният бюджет за заплати на всеки отбор в NBA сега най-често е между 150 и 200 млн. долара. Най-големите звезди сключват по 4- и 5-годишни договори за над 50 млн. долара на година.

В средата на 80-те години нямаше брутни заплати над 750 хил. долара (преди данъчно облагане). Високите данъци в повечето американски щати бяха причината много известни състезатели от NBA, свободни агенти, да играят в Италия по това време. Но през 90-те години бизнес моделът проработи и нещата отидоха в съвсем други измерения, спомни си Георги Глушков.

Преди дни стана ясно, че българският национал Александър Везенков ще подпише 3-годишен договор със Сакраменто Кингс от NBA на обща стойност 20 млн. долара. Така Везенков ще се превърне във втория българин в „Лигата на извънземните“, както наричат NBA.

Георги Глушков потвърди, че преди 1989 г. е действало правилото, че български спортист в чужбина не може да получава по-висока заплата от тази на българския посланик в съответната държава.

„Така беше. Българските посланици вземаха тогава по 1500 долара месечно, така че и аз получавах толкова.“

Гостите в студиото обсъдиха и прочутия договор на Майкъл Джордан с Nike. Бисер Варчев разказа, че до момента на подписването не е имало състезател, който в рекламния си договор да има клауза, според която да получава процент от приходите. Джордан получава 5% от продажбата на всеки чифт маратонки от серията Air Jordan, а по-късно и за стоките от марката Jordan Brand.

„В средата на 80-те години само най-добрите състезатели сключваха индивидуални договори с производители на маратонки като Adidas и Nike. Сумите варираха от 50 000 до 200 000 долара”, допълни Георги Глушков. Първият българин в NBA е играл в лигата с маратонки Adidas.

Как големите баскетболисти управляват и инвестират парите си?

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.