Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Футуризъм" в медицината - роботи, изкуствен интелект и значението на данните

Антон Груев, водещ на предаването ''Футуризъм'', в "Бизнес старт", 22.06.2023 г.

13:41 | 22 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Основната тема в днешния епизод на предаването ще бъде развитието на медицината и всички нови технологии свързани с нея, а събеседник ще бъде професор д-р. Иво Петров. Той е медицински директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Освен това е преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България и специалист по инвазивна кардиология и кардиохирургия. Това разказа Антон Груев, водещ на предаването ''Футуризъм'', в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Развитието на технологиите помага на лекарите много по-бързо и лесно да отхвърлят едни теории, да възприемат други и съответно да внедряват нови видове лечения, каза Груев. Сред темите на разговор ще бъдат и технологиите в медицината и изкуствения интелект и големите масиви от данни.

Друга тема, която ще обсъждаме е откритието на ваксина за респираторния синцитиален вирус – той е тип настинка, но, все пак също може да е опасен за някои групи хора, така че това откритие не бива да се омаловажава.

Ефектите на Covid-19 върху медицината също ще бъдат сред темите на разговор – ще поговорим как те промениха сферата и кои бяха положителните и кои – отрицателните аспекти, каза още водещият.

На въпрос къде е мястото на Европейския съюз спрямо азиатските страни при събирането на големи масиви данни, Груев посочи, че Европа изостава поради огромния обем и разнообразието от данни, с които разполагат учените от Индия и Китай.

Ползата от тях е по-лесното потвърждаване и отхвърляне на различни хипотези.

Какво още може да очаквате в днешния брой на предаването "Футуризъм" вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да отриете тук.