Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Създателят на ChatGPT планира да спазва регулациите на ЕС

Бойчо Попов. гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 29.05.2023 г.

12:47 | 29 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Дни след като коментира, че може да се оттегли от Европа, ако не смята, че може да изпълни изискванията на Европейския съюз (ЕС), главният изпълнителен директор на OpenAI Inc. Сам Алтман заяви, че планира да спазва правилата на блока. Това коментира Бойчо Попов. гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В дискусиите с регулаторните органи на ЕС OpenAI иска „да се увери, че е в състояние да ги спазва", каза той по време на реч през уикенда в Париж - последната спирка от обиколката му по света, която ще го отведе в Близкия изток и Азия. Преди това през миналата седмица той посети Лондон, Мюнхен и Варшава, но пропусна Брюксел. 

„Повечето от предлаганите регулации относно лицензионните рамки и стандартите за безопасност са напълно логични", каза Алтман за настоящите проекти за регулация на изкуствения интелект, които се обсъждат по света. „В повечето случаи това е доста продуктивно“. 

Преди да пристигне в Европа, Алтман говори във Вашингтон, където призова за повече регулации и заяви, че „най-големият му страх" е, че технологията ще причини значителни вреди.

Законът за изкуствения интелект на ЕС е напът да стане първият цялостен законодателен акт, посветен на изкуствения интелект. Макар че първоначалното предложение е съсредоточено върху регулирането на използването му, а не на самата технология, Европейският парламент предложи нови правила, които са насочени конкретно към големите езикови модели след експлозията на популярността на генеративния ИИ.

Засега OpenAI се фокусира върху създаването на „по-добър, по-бърз и по-евтин модел" на своя продукт ChatGPT с генеративен изкуствен интелект, каза Алтман, след като продуктът даде началото на глобална надпревара между технологичните компании за създаване на собствени версии на технологията. 

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.