Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Назначенията в Tesla вече ще зависят от личното съгласие на Мъск

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 16.05.2023

14:42 | 16 май 2023
Обновен: 16:09 | 16 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Tesla няма да може да наема нови служители, освен ако Илон Мъск лично не се е съгласил. Това се отнася и за подизпълнителите на отделен договор, а Мъск изиска от мениджърите да му изпращат седмичен списък с искания за наемане на служители, като в същото време ги предупреди да „помислят добре", преди да подадат такива искания, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Служителите на Tesla смятат тези нови изисквания или като меко замразяване на наеманията, или като сигнал, че Мъск подновява фокуса си върху автомобилната компания, след като вече назначи главен изпълнителен директор на Twitter.

Мъск обикновено участва в одобряването на нови служители и бюджети в Tesla, откакто пое поста главен изпълнителен директор през 2008 г.        

В петък той заяви, че ръководителят на рекламната компания NBCUniversal Линда Якарино ще бъде новият главен изпълнителен директор на Twitter, около шест месеца след като той закупи компанията за социални медии за 44 млрд. долара.

Миналия месец Tesla отчете повече от 20% спад на нетните приходи за първото тримесечие спрямо година по-рано, което допринесе за 10% спад в цената на акциите на компанията. Тогава Мъск предположи, че компанията би предпочела по-високи обеми пред по-високи маржове - коментар, който предизвика известна загриженост от страна на анализаторите.

OpenAI се подготвя да пусне публично нов езиков модел с отворен код. Този ход се случва в момент, когато алтернативите с отворен код на ChatGPT се увеличават. През февруари Meta пусна модели, които дадоха на някои изследователи достъп до сложни модели, които те бързо превърнаха в софтуер, който може да съперничи на патентованите технологии на Google и OpenAI. Инженерите с отворен код могат да избират и от технологиите на Laion, германска организация с нестопанска цел, както и на Databricks и Stability AI.

OpenAI не е предоставяла отворени ресурси за своите езикови модели от 2019 г. насам. Но сложността на моделите на Meta може да окаже натиск върху OpenAI и Google, които преди това отвориха някои по-малко способни модели, да предоставят на разположение на инженерите още по-добър софтуер с отворен код.

Малко вероятно е OpenAI да пусне модел, който да е конкурентен на продавания от нея патентован модел GPT. За разлика от Meta, която не продава достъп до своя изкуствен интелект, частната оценка на OpenAI в размер на 27 млрд. долара зависи от бъдещето, в което най-сложният изкуствен интелект за търговски цели не е с отворен код.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.