Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Милиардна инвестиция за производство на батерии се подготвя в „Тракия икономическа зона“

Инж. Пламен Панчев, изп. директор на "Тракия икономическа зона", "Бизнес старт". 11.04.2023 г.

11:50 | 11 април 2023
Обновен: 17:14 | 13 април 2023
Автор: Даниел Николов

"Тракия икономическа зона" вече е спечелила доверието на инвеститорите и създадената добра икономическа среда и условия за климатична неутралност привличат нови компании, чиито партньори вече работят там. В съответствие с идеята Европа да настигне икономически САЩ и Азия, в следващите три години "Тракия икономическа зона" очаква да привлече големи инвеститори, като ще разчита и на средства по Плана за възстановяване и устойчивост за допълнително развитие на социалната инфраструктура и наука и иновации. Това каза инж. Пламен Панчев, изп. директор на "Тракия икономическа зона", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В следващите три години ще привлечем милиардни инвестиции... Идеята е, след като България и Пловдив станаха забележими в целия свят в производството на електромобилността, спокойно гледаме на инвеститор в областта на батериите, съхраняването на енергия. Привлекли сме инвеститор, който да осигури възобновяемата енергия, която всеки един нов инвеститор в зоната иска - те ни поставят задължително условие за възобновяема енергия на определена цена, а ние освен това им предлагаме биометан и водород в рамките на три години."

Производството на батерии ще бъде както за електромобили, така и за съхранение на енергия за други цели, като голямо предимство са възможностите за рециклиране на батерии в региона (в КЦМ Пловдив), каза Панчев и добави, че става дума за международен инвеститор с участие от Азия и Европа.

"В сериозни преговори сме с американска компания също."

В коментар за обявения в понеделник план за нова икономическа зона в Доброславци, фокусирана върху автомобилния сектор, Панчев каза, че за страната е важно да има колкото се може повече подобни успешни инициативи. Липсата на такава обособена зона е било заради начина на финансиране и реализиране на подобни проекти в България, добави той.

"Ставаме много по-добре разпознаваеми, когато имаме повече предложения за инвеститорите."

България сериозно изостава като наука и иновации и липсата на добре развити практики за публично-частно партньорство не позволява на бизнеса, общините и държавата да работят заедно за реализирането на проекти, които да привличат повече инвеститори с по-висока придадена стойност, коментира Панчев.

"Тракия икономическа зона" има предложения за подобряване на професионалното образование и създаването на кадри и създаването на помощна социална инфраструктура, каза Панчев.

В коментар за критериите за финансирането по ПВУ, Панчев каза, че те трябва да позволяват средствата да се се усвояват за проекти, които да привличат инвеститори. Схемата за изграждането на довеждащата инфраструктура на 100% от грантове трябва да се запази, като ще е добре да има такова участие и в енергийната сигурност на индустриалните паркове, добави той.

"Ако през последните двадесет години успяхме да привлечем повече от три милиарда евро инвестиции в индустриалната зона, сега нашата цел в потвърждение на (идеята) Европа да настигне САЩ и Азия за следващите пет години е да привлечем три до пет милиарда инвестиции. Тук факторът бързина и динамично развитие е много важен."

Държавите от ЕС трябва да бъдат по-гъвкави с помощта си за такива големи инвестиции, като това е свързано и с по-гъвкавото законодателство, каза Панчев.

"Понякога успяваме да създадем законодателство, което трудно преодоляваме, за да осигурим бързината за една инвестиция."

Повече за бъдещите инвестиции и развитие на "Тракия икономическа зона" може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.