Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Tesla отчита близо 36% ръст в доставките за първото тримесечие

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 03.04.2023 г.

12:30 | 3 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американският технологичен гигант Tesla Inc. изпраща успешно тримесечие, в което успя да достави рекорден брой автомобили, като изглежда стратегията на Илон Мъск да намали цените, за да стимулира търсенето на охлаждащия се пазар на автомобили, е била успешна, пише The Wall Street Journal. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов

В неделя Мъск заяви в неделя, че компанията е доставила 422 875 автомобила на клиенти в световен мащаб през първото тримесечие, което е с около 36% повече от предходната година. Резултатът надхвърли доставките за четвъртото тримесечие с около 4%, но не оправда очакванията на анализаторите, анкетирани от FactSet. Те смятаха, че компанията ще достави около 432 000 автомобила през първото тримесечие.

Това беше нестабилен период за най-високо оценяваната автомобилна компания в света. През 2022 г. акциите на Tesla отбелязаха най-лошото си годишно представяне в историята, като се сринаха с 65%, преди да се възстановят частично от тези загуби през 2023 г., тъй като показаха устойчивост в условията на икономическа несигурност. Акциите на компанията приключиха тримесечието на цена от 207,46 долара, около нивото, на което се търгуваха миналата есен.

Tesla има повече възможности за промяна на цените от повечето производители на автомобили благодарение на сравнително високите оперативни маржове - 16,8% през миналата година - и стабилния паричен резерв. Въпреки това компанията не е пускала на пазара нов лек автомобил от три години, което е дълъг период по стандартите на индустрията, а най-евтиното ѝ предложение започва от над 40 хил. долара в САЩ.

Това породи опасения сред някои представители на Wall Street относно способността на Tesla да запази посоката си на растеж, без да намаля цените допълнително. През януари Tesla понижи цените на цялата си гама, като намали разходите на потребителите за някои автомобили с близо 20%, и оттогава продължава да прави корекции.

„През последните месеци Tesla се преориентира от ограничено предлагане към ограничено търсене", пише анализаторът на Barclays Дан Леви в неотдавнашна бележка до инвеститорите, като прогнозира по-нататъшно намаляване на цените от страна на Tesla.

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на компанията, предположи през януари, че поръчките са се увеличили, след като Tesla е намалила цените. Главният финансов директор Зак Къркхорн призна, че намаляването на цените ще намали рентабилността на Tesla, като същевременно изрази увереност, че маржовете на концерна „ще останат стабилни и водещи в индустрията".

Продажбите на нови автомобили в САЩ се очаква да нараснат с около 5,7% през първото тримесечие до 3,5 млн. автомобила в сравнение със същия период на 2022 г., показват данни на Cox Automotive. Tesla не разкрива каква част от доставките ѝ са били в САЩ.

„На фона на всичко, което се случва в макросредата, това са много добри данни", казва пред Bloomberg Бен Кало от Robert W. Baird. „Има много различни консенсусни данни. Хората много бързо ще преминат от тази цифра към разговори за това какви ще бъдат маржовете за първото тримесечие. Много внимание се обръща на намаляването на цените, което ще навреди на маржовете“.

Инвеститорите са готови да хвърлят първи поглед върху това как намаляването на цените се отразява на финансите на Tesla на 19 април, когато компанията трябва да отчете резултатите за първото тримесечие. Според FactSet пазарът очаква печалбата за първото тримесечие да се понижи до около 2,6 млрд. долара от 3,3 млрд. долара за първите три месеца на 2022 г. въпреки очакваното увеличение на продажбите. Прогнозите са тримесечните приходи да се покачат до над 23 млрд. долара от 18,8 млрд. долара година по-рано, сочат данните на FactSet.

Попов коментира и промените, които поискаха служителите на Lyft от ръководителите в компанията. Повече по тази тема, както и още технологични новини може да прочетете на Investor.bg.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.