VW представи автомобил за 25 хил. долара и засили конкуренцията с Tesla

Компанията ще пусне в производство модела през 2025 г.

18:50 | 16 март 2023
Автор: Стефан Никола
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Volkswagen представи достъпно електрическо превозно средство, което ще бъде пуснато в производство след няколко години – влизайки в директна конкуренция с пионера при електромобилите Tesla, съобщава Bloomberg.

Компактният ID. 2all ще струва по-малко от 25 хиляди евро, а VW подготвя модела за 2025 г. Производителят на хечбека Golf - който беше свален от върха на класациите за продажби миналата година - заяви в сряда, че електромобилът ще е просторен като този модел и евтин като Polo.

„Ние въвеждаме трансформацията с темп, с който да донесем електрическата мобилност до масите“, заяви ръководителят на компанията Томас Шефер в изявление.

Volkswagen спешно се нуждае от достъпна кола за електрическата ера. Компанията се бори да поддържа конкуренцията с Tesla на фона на понижаващите продажби в Китай, където местните производители, водени от BYD, засилват присъствието си. Електрически модел, който дори малко се доближава до успеха на Golf - VW е произвела повече от 35 милиона бройки - би направил чудеса за марката.

Дебютът на ID. 2all в Хамбург се състоя в натоварената седмица за VW. В понеделник германската компания обяви плановете си да построи фабрика за батерии в Канада - първата ѝ извън Европа и най-голямата автомобилна инвестиция в страната. Във вторник производителят увеличи текущия си петгодишен план за разходи с около 13% до 180 милиарда евро, като повече от две трети отиват за софтуер и електромобили.

Tesla за последен път пусна нов пътнически автомобил – Model Y – през 2020 г. и направи само незначителни козметични промени в Model 3, откакто седанът влезе в производство преди почти шест години. Не е ясно кога моделът за 25 хиляди долара, който Мъск обеща за първи път през 2020 г., ще бъде готов.

ID. 2all може да се похвали с 450 километра възможност за пробег с едно зареждане на батерията и функции за подпомагане на водача. VW заяви, че за дизайна на автомобила са използвани насоки от Polo, Golf и Beetle.

Създаването на електромобил – достъпен за масовия пазар, е основната цел на индустрията. Тъй като батериите остават скъпи и производството на електромобили все още се увеличава, евтините електрически автомобили са ограничени предимно до мини модели с малък пробег в Китай, които едва ли ще се наложат в по-голямата част от останалия свят.

Съществуващата гама от електромобили на VW включва седаните ID.3, ID.4, спортният  ID.5  и минибуси ID. Компанията ще представи актуализирани версии на ID.3 I минибусите ID. Тя също така работи върху електрически модел на цена под 20 хиляди евро.