Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Станахме свидетели на първата банкова криза на социалните медии

Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в „Бизнес старт”, 27.03.2023

12:39 | 27 март 2023
Обновен: 13:37 | 29 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Сривът на на акциите на Deutsche Bank се случи, защото живеем в т.нар. Twitter поколение. В момента много бързо и лесно могат да бъдат разпространявани слухове. Както добре знаем, банка и муха могат да се убият с вестник. Това е първата банкова криза на социалните медии. Сега банковите власти оценяват влиянието на социалните медии, чрез които спекулантите може да зараждат изкуствени слухове и да разпространяват невярна информация. По този начин се нарушава най-важният капитал на всяка банка – доверието, коментира Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

В петък видяхме сериозно понижение на акциите на Deutsche Bank, което в един момент беше достигнало 15%, но в края на сесията се възстановиха значителна част от загубите и всъщност понижението за деня беше от 7-8%, припомни събеседникът .

„Така и не излезе каквато и да е информация за обективни съществуващи проблеми в банката. Такива няма. Напротив – банката е една от най-добре капитализираните банки и в Европа, и в света. Банковите власти в Европа след последната банкова криза предприеха много значими мерки и поради тази причина тази зараза не се разпространи”, изтъкна Георгиев.  

Според него сме станали свидетели на нещо подобно и при американските банки, при SVB, при които буквално за минути депозанти изтеглиха милиони долари с няколко клика на мобилното банкиране.

„Комбинацията от мобилно банкиране и много активен социален живот води до това банки, които са в пъти по-капитализирани, отколкото бяха банките през 2008-ма година, да имат проблеми”, отбеляза експертът.  

По думите му решението на този проблем ще стане с регулации. Има различни механизми, включително и за ограничаване на възможността за твърде големи тегления от депозанти онлайн, както и глоби за разпространяване на неверни информации за банки.

„Банковата система в Европа не е застрашена, няма каквито и да е системни рискове в момента и тя е много добре капитализирана”, подчерта Георгиев.

Много е възможно в близките седмици и месеци да има слухове и за други отделни банки и от гледна точка на цените на акциите и на движението на финансовите пазари  трудно ще видим някакво глобално рали на пазарите. По-скоро е възможно да видим атака на дъната на пазарите на акции от миналата година.

„Проблемите ще бъдат от гледна точка на цените на акциите. Ще видим може би и по-ниски цени дори и спрямо сега на банките в Европа, които доста поевтиняха. Но в никакъв случай не очаквам общ системен банков проблем, не очаквам опашки или гражданите да усетят проблем”, прогнозира Георгиев.

По думите на събеседника предстои рецесия, която ще бъде здравословна и ще даде основи за солиден траен растеж през следващите десетилетия.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.