Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Директорът на TikTok призна, че имат достъп до американски данни

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 24.03.2023

12:33 | 24 март 2023
Автор: Галина Маринова

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу пътува до САЩ, за да облекчи опасенията на американските политици. С едно свое изказване обаче той потвърди най-големите опасения на хората, вземащи решения в Конгреса на САЩ. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той призна, че служителите на китайската Bytedance имат достъп до потребителските данни на гражданите на САЩ. Нова програма, наречена „Тексас", трябва да предотврати това в бъдеще, обеща Шоу Дзъ Чъу.

Запитан дали в момента от Китай може да се получи достъп до чувствителни потребителски данни в САЩ, ръководителят на TikTok заяви: „След завършването на проекта „Тексас" отговорът е „не". Днес все още има някои данни, които трябва да изтрием“. 

Явяването на Чъу пред Комисията по търговия на Камарата на представителите има за цел да спаси накърнената репутация на приложението му - и многомилиардния му бизнес в САЩ. Пълната забрана, обсъждана от американското правителство, би навредила на „американския малък бизнес, икономиката на страната, конкуренцията", призова той членовете на една от двете камари в Конгреса на САЩ.

„Гласовете на над 150 милиона американци ще бъдат заглушени", предупреди той, визирайки потребителската база в САЩ. Китайската компания майка „не е агент на Китай или на която и да е друга държава". Главният изпълнителен директор подчерта: „Искаме да бъдем прозрачни и да си сътрудничим с правителството на САЩ". Той заяви, че иска да „отговори на всички опасения".

Близо 150 млн. американци вече използват всеки месец TikTok, но Чъу се сблъска с рядко обединен фронт в Капитолия. Малко са въпросите, които обединяват иначе враждебно настроените демократи и републиканци толкова, колкото евентуалната забрана на TikTok. Мнението на американските законодатели „няма да се промени" с изслушването, казва Жасмин Енберг, анализатор в изследователската агенция Insider Intelligence, цитирана от Handelsblatt.

Защо се очертава забрана на TikTok в САЩ?

Вижте целия коментар във видеото.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.