Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Arm ще търси 8 милиарда долара при IPO в САЩ до края на годината

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 06.03.2023 г.

13:01 | 6 март 2023
Обновен: 13:05 | 6 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Arm Ltd. на SoftBank Group Corp. се стреми да събере най-малко 8 милиарда долара чрез първично публично предлагане в САЩ, коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Очаква се британският дизайнер на чипове да подаде поверително документи за своето IPO в края на април, като листването се очаква да се състои по-късно тази година.Точният момент ще бъде определен от пазарните условия.

Подобен размер на листването би превърнал Arm в едно от най-големите IPO-та в САЩ за последното десетилетие. Банкерите бяха поставили оценка между 30 и 70 милиарда долара за листването, съобщи Bloomberg миналата седмица, широк диапазон, който подчертава предизвикателствата при оценяването на фирмата на фона на променливите цени на акциите при полупроводниците.

Arm, чиято технология се намира в повечето смартфони в света и става все по-разпространена в електронната индустрия, потвърди миналата седмица планове за листване единствено в САЩ, отхвърляйки призивите на правителството на Обединеното кралство да проведе двойно листване на вътрешния пазар.

Базираната в Токио SoftBank похарчи 32 милиарда долара, за да купи бизнеса през 2016 г. Тогава тя обеща на британските регулатори, че ще създаде повече работни места там и няма да мести централата.

Компанията-майка на Facebook, Meta Platforms Inc., намали цената на някои от своите слушалки за виртуална реалност Quest, включително своето устройство за смесена реалност от висок клас, отчасти защото търсенето е по-слабо от очакваното, коментира още Попов.

Meta Quest Pro, слушалките на компанията, представени миналата есен, насочени към корпоративни потребители, ще струват $1000 от 5 март, което е спад от $1500, съобщи компанията в петък. 256-гигабайтовият Meta Quest 2, който преди беше обявен за $500, скоро ще струва $430.

Цената пада, така че „повече хора да могат да влязат във VR“, каза главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг в своя канал в Instagram. Но този ход е и в отговор на слабото търсене от страна както на бизнес клиенти, така и на потребители, каза лице, запознато с въпроса, което поиска анонимност, тъй като не е упълномощено да говори публично за компанията.

Tesla Inc. намали цените на своя седан Model S и SUV Model X в САЩ късно вечерта в неделя с $5 000 и $10 000 съответно, тъй като компанията се стреми да увеличи търсенето през последния месец на тримесечието.

Tesla продава колите си директно на потребителите и често променя цените си. Последните ходове идват, въпреки че Tesla драстично намали цените през януари в широк опит да увеличи продажбите.

В деня на инвеститора на компанията на 1 март, проведен във фабриката на Tesla в Остин, Тексас, главният изпълнителен директор Илон Мъск и други лидери подчертаха ефективността на производството и намаляването на разходите.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.