Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Любов Панайотова: ЕС предлага на Украйна специфично, привилегировано партньорство

Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“, в "Бизнес старт", 06.02.2023

11:45 | 6 февруари 2023
Обновен: 10:30 | 9 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Срещата на върха между ЕС и Украйна в Киев бе много силен знак към Москва, че съюзът продължава да стои плътно зад Украйна и че се наблюдава нейният път към европейско членство. За момента на страната се предлага специфично, привилегировано партньорство, защото процесът на пълноправното присъединяване ще бъде дълъг. ЕС си дава много ясно сметка, че към момента не е в състояние да абсорбира големи страни заради голяма формална тежест при взимане на решения, които те биха имали. "Малките страни от Западните Балкани са едно, но Украйна и Турция са нещо съвсем друго". Това каза Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов

Ненапразно, освен председателя, в Украйна отидоха и 14 комисари, които трябваше да видят напредъка на страната, подчерта гостенката. "Естествено е, че преговорите не могат да се водят така, както с другите кандидат-членки, например от Западните Балкани или така, както ние сме преговаряли". 

"Тази среща е от една страна много силен знак и определен символ за факта, че в някакъв момент Украйна ще стане член на Европейския съюз. Тя аспирира да бъде част от това пространство, но кога ще стане това - естествено няма да бъде скоро, защото има много моменти, които трябва да се изяснят, не само законодателството, но и елементи като прането на пари, корупция, правосъдна реформа. Защото Европейската комисия си е научила много добре урока и не смята, че само на хартия могат да се твърдят едни неща, тя иска да ги види и на практика". 

Естествено, че в други направления, като енергетика, съобщения, телекомуникация виждаме, че Украйна е вече практически в този съюз, добави Панайотова, "но все пак, както повечето анализатори писаха, има доста път, който трябва да бъде изминат". 

Директорът на Фондация "Европейски институт" заяви категорично, че "ЕС в никакъв случай не обръща гръб на Украйна след тази среда, а напротив". "Едни от локомотивите на този съюз, Франция, мисли как да се направи едно специфично членство. Може да не го наричаме членство, но партньорство. Така, както навремето президентът Никола Саркози мислеше и предлагаше на Турция да има специфично партньорство с Европейския съюз, точно поради дългия път, който трябва да бъде изминат, се мисли по какъв начин да не се загуби интересът и наистина хората да продължат да вярват, че те са наистина част от този съюз, независимо че не финализират с някакъв финален подпис споразумението и договорите, които трябва да бъдат подписани. Така че много активно се мисли за определено партньорство". 

"Конкретната специфика на това партньорство все още не бе очертана на тази среща, поради извънредните обстоятелства при които се провеждаше тя - в Киев падаха бомби", добави събеседничката. "Но всичко това са елементи, които се подготвят. Аз съм сигурна, че това е обяснено на президента Зеленски, за да бъде той уверен, че това няма да бъдат само заеми и помощи, за да може да успее неговата съпротива и отбрана от агресора. Ще бъде по-дългосрочен достъп до определени фондове, без да се пораждат права".

"Присъединяването на една голяма Украйна, която преди войната наброяваше 44 милиона души, означава много голяма формална тежест при взимане на решения в структурите и институциите на ЕС. Така че понякога е по-интересно да бъдеш привилегирован партньор на ЕС, отколкото да бъдеш формален член". 

На въпроса дали има риск, ако ЕС забави присъединяването на Украйна или ако не се случи това партньорство, Европа да загуби Украйна и тя отново да попадне под друго геополитическо влияние гостенката заяви: "Разбира се. Ненапразно за една година, от подаването на молбата за членство председателят на ЕК ходи 4 пъти там. Това е не просто сигнал, а ясна подкрепа, каквато трябва да бъде дадена".

"Защото не искаме по някакъв начин надеждите да се изпарят и то най-вече не на политическото ръководство на Украйна, а на обикновените хора, които очакват нещо от този Европейски съюз и са показали с всичките си старания и героизма си, че искат да принадлежат към тази формация, а не към някоя друга".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.