Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Антон Панайотов: Разрушеното търсене ще доведе до дефлация в Европа и срив при имотите в САЩ

Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, "Бизнес старт", 17.01.2023 г.

12:00 | 17 януари 2023
Обновен: 17:29 | 20 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Инфлацията и тектоничната промяна в политиката на централните банки за лихвените проценти ще са основните фактори на пазарите през 2023 г. Продължаващата война в Украйна и усещането за настъпващ край на глобализацията ще упражняват допълнителна геополитическа тежест. Ниското доверие в пазарите, ниската безработица и други сигнали сочат за приземяване на икономиката и възможна дефлация в Европа в края на годината. Това каза Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Нашите анализи показват, че инфлацията ще бъде изключително занижена и е доста вероятно да се стигне до дефлация в края на 2023 г. Виждаме лихвените проценти да започнат да намаляват в САЩ към края на 2023 г. - пикът вече беше постигнат. Това ще доведе след себе си спадане на цените на недвижимите имоти с 15%-20%... Търсенето е разрушено и много трудно ще се възстанови - това за нас е водещ индикатор."

Ефектите от печатането на пари няма да са толкова големи, тъй като Европейската централна банка е действала изключително консервативно в този аспект през последните години, смята Панайотов. Федералният резерв на САЩ от своя страна е действал изключително агресивно и неправилно с наливането на ликвидност и вдигането на лихвите, като банката е излязла от ролята си да реагира и е опитала да стане проактивна, добави той.

"Това общо взето бе да се опиташ да караш контейнеровоз като джет ски - изпадат половината контейнери."

Размерът на наличната ликвидност е спаднал, което с покачването на лихвите ще доведе до много бърза промяна на инфлационните процеси. Тепърва ще има и успокояване на пазара на труда, тъй като компаниите вече ще се откажат от опитите да запазят екипите си на фона на завишените разходи, смята Панайотов.

"Липсата на потребителско доверие неизбежно ще доведе до тепърва по-ускорено свиване на работната ръка. Както беше на стероиди преди две години отиването нагоре, така по същия начин ще го видим надолу. Цикълът на връщане към нормалност ще е по-кратък, отколкото прогнозират някои."

Бумът в туризма ще продължи и през 2023 г., но заради покачването на лихвите ще се търсят по-бюджетни решения от потребителите. Авиокомпаниите ще продължат ръста, но не и хотелите, като най-печеливши ще са бизнеси, които предлагат добавена стойност. Отварянето на Китай означава бум на всички сектори на туризма в Азия.

Цените на имотите в САЩ и Европа ще се коригират, но не може да се прогнозира с точност колко, каза Панайотов. Има отдръпване на купувачите, което все още не се отбелязва от страна на продавачите.

Големите енергийни компании ще запазят ръста си и има подновен интерес в сектора на отбраната заради конфликта в Украйна. Разпродажбите в технологичния сектор на САЩ изглеждат приключили и моментът е подходящ за влизане в установени компании, както и в държавни ценни книжа.

Всички сме по-богати заради глобализацията, включително и България, която трябва да продължи този процес с влизане в еврозоната и Шенген, коментира Панайотов. Настоящите процеси на капиталов протекционизъм, ограничаване на достъпа до технологии и регионизиране ще доведат до потенциално намаляване на глобалния брутен вътрешен продукт

"Това неизбежно ще бъде тенденцията, докато не видим голяма промяна в този аспект - поне в идните седем-осем години това тихо ще диктува много промени в начина, по който се държат корпорациите, как ще адресират нуждите на своите клиенти и къде ще се фокусират."

Още прогнози за пазарите през 2023 г. може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.