Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще се срине ли имиджът на Balenciaga след последната им реклама?

Мартин Попов, управител на Interactive Share, в „Бизнес старт”, 25.11.2022

13:51 | 25 ноември 2022
Обновен: 10:38 | 28 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

На ежедневна база хората виждат между 4000 до 6000 реклами и компаниите, които искат да рекламират, трябва да използват различни методи и техники, за да бъдат забелязани. Но рекламите трябва да вдъхновяват, а не да разгневяват и да комуникират аморали неща. Това каза Мартин Попов, управител на Interactive Share, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Що се отнася до правилото, че няма лоша реклама, то това не винаги е вярно и трябва да се прецени дали лошата реклама е правилният начин да се достигне до хората, изтъкна събеседникът.

Всички брандове, инфлуенсъри, публични личности се опитват да привлекат вниманието на потребителите. Едни го правят чрез стандартни похвати, други показват как се произвеждат техните продукти. Модата предполага използването на леко скандални и дори вулгарни техники.

По думите на събеседника трябва да има браншови организации и да се налагат рестрикции и забрани за неетични и аморални рекламни визии.

„Компаниите трябва да мислят как да бъдат полезни  на хората, как да ги вдъхновяват, как да ги сплотяват,  а не да ги разделят”.

Коментирайки скандала с рекламната кампания на модния бранд Balenciaga, събеседникът посочи, че ако компаниите не бъдат креативни, те ще се слеят с целия рекламен шум, който е навсякъде около нас. Ето защо компанията Balenciaga е решила да направи нещо крайно само и само да се отличи.

„Постигнаха го, но дали това е добре за тях, само времето ще покаже”, каза събеседникът, според когото имиджът и продажбите на тази компания ще спаднат.

По отношение на това как се променят каналите, по които достигат рекламите до хората Попов отбеляза, че всичко започва от младите хора и те са проводник на промяната. Tik Tok завзема вниманието на младите хора и те прекарат изключително много време там. Компаниите, които създават рекламите,  трябва да мислят как влияят на младото поколение. Има аморални хора, които създават подобни реклами като тази на Balenciaga, но това са по-скоро изключения, отколкото честа практика.

До къде могат да стигнат компаниите в стремежа си да се рекламират и кой поставя границата в маркетинговите стратегии?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.