Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Имаме нужда не просто от повече пари за образование, а от смяна на акцентите

Бившият министър на образованието доц. Веселин Методиев в Бизнес старт, 01.11.2016

08:55 | 1 ноември 2016
Обновен: 09:02 | 1 ноември 2016
Доц. Веселин Методиев, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Веселин Методиев, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестицията в образование е бавна и с големи загуби, необходими са много пари. Езикът, който се използва, трябва да се преработи – не трябва просто да се повишават парите за образованието с някакво произволно числно, а да се сменят акцентите. Политическите решения тук обаче са тежки, защото говорим за драматични промени. Това каза бившият министър на образованието доц. Веселин Методиев в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира темата за системата на образованието у нас в рамките на исторически преглед, който направи в контекста на Деня на народните будители днес, 1 ноември.

Има усещане, че възнагражденията в сферата на образованието са останали далеч назад и проблемът е свързан най-вече с потискането на самочувствието на хората, които работят в сферата. Даването на повече средства обаче е свързано с други непопулярни мерки, каза доц. Методиев, като даде пример с бакалавърска програма, която се поддържа от 10 преподаватели в чужбина и такава, която се поддържа от 70 преподаватели у нас.

В света в който живеем – изцяло материален, свят на блага – няма по-естествена връзка от това, че някой отива да учи, за да получи занаят. Връзката бизнес - образование в основата си представлява придобиване на занаят, който да позволи на младите хора да са успешни и да получават високи възнаграждения, като се адаптират към определена среда. Образователната система трябва да повишава културата на учащите в процеса на получаването на този занаят. Нискокултурният човек ще остане маргинализиран и изтласкан, каза доц. Методиев.

Вижте повече във видеото: