Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Откъсването на Китай от света ще има катастрофални последици, но за кратко

Алекси Андонов, изпълнителен директор на фонд "Витоша", "Бизнес старт", 23.09.2022 г.

12:58 | 23 септември 2022
Обновен: 14:21 | 23 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Има силно изразен тренд на несигурност сред инвеститорите след решението на Федералния резерв на САЩ за трето поредно увеличение на лихвените проценти с 0.75%, като всяка една новина в положителна или отрицателна посока може да задвижи пазарите. Поскъпването на долара е естествено в краткосрочен план, а разликата в лихвите в доларовата зона и еврозоната ще се увеличи заради по-голямото влияние на монетарната политика в САЩ за борбата с инфлацията. По-широките процеси на деглобализация заради войната в Украйна и напрежението между Китай и Тайван допълнително увеличават инфлацията. Липсата на достатъчно данни за адаптивността на световната икономика към прекъсвания във веригата на доставки и геополитически рискове възпрепятства прогнозите дали се очаква дълбока или плитка рецесия в САЩ и ЕС. Това коментира Алекси Андонов, изпълнителен директор на фонд "Витоша", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В Европа колкото и да увеличава лихвите Европейската централна банка, това няма да спре инфлацията от енергийната криза - няма да има и чак толкова агресивно вдигане на лихвите като в САЩ... Отиваме към тежкия сценарий, но е трудно да се прогнозира за следващите месеци доколко е адаптивна европейската икономика. Цените на газа са три до четири пъти по-високи от цените на нефта по относителност на калоричност - въпросът е колко бързо някой може да се настрои към дадени алтернативи (на гориво); колко тези високи цени ще намалят потреблението в Европа."

Вариант, който макар да е малко вероятен само засилва несигурността на континента, е рязък край на конфликта в Украйна и промяна на геополитическата обстановка, добави Андонов.

"Има вариант този конфликт да приключи за седмица-две и Русия да започне съзнателно да увеличава доставките на газ, защото в момента губи пазарен дял. Единственият начин Русия да намали този процес на откъсване от руска газ - не може да го спре, защото доверието е изгубено - е ако увеличи изведнъж доставките и цената падне много. Тогава много от инвестициите, които в момента се правят за LNG и алтернативно гориво, изведнъж ще станат много по-скъпи и по-трудни за възвръщане."

До каква степен световната икономика е адаптивна към прекъсвания във веригата на доставки ще определи дали се очаква дълбока или плитка рецесия в САЩ и ЕС, каза Андонов.

"Краткосрочните проблеми с веригата на доставки са където бързо може да спадне инфлацията - тази част на инфлацията, свързана с веригата на доставки, е много по-малко зависима от централните банки. Тази част е най-тежката и най-трудно предвидимата."

Пандемичните ефекти върху веригата на доставки отшумяват, но политиката за нулев Covid в Китай продължава да създава сериозно напрежение. Войната в Украйна и напрежението между Китай и Тайван само утежняват положението, като подобни геополитически рискове, които могат да имат дългосрочни ефекти, са били до голяма степен пренебрегвани до момента, в който започнаха да създават огромни проблеми за много бизнеси, каза Андонов.

"Вървим в един процес на деглобализация, който е и процес на увеличение на инфлацията - когато не произвеждате нещо където е най-изгодно, търсите по-късата верига, това води до покачване на цените. Никой не знае колко голям ще е този процес на деглобализация."

Най-голямата зависимост е от Китай и напрежението с Тайван създава най-сериозния риск, каза Андонов. Ефектите от откъсването на Китай от световната икономическа и финансова система "краткосрочно биха били катастрофални."

Няма много данни и за ефектите от геополитическите рискове, така че пазари, централни банки и политици "работят малко на тъмно по въпроса, коментира Андонов. Ако Китай бъде изваден от световната система, въпросът преди кой ще спечели е кой колко ще изгуби в краткосрочен план.

"Деглобализацията ще спечели", ще има преместване на производства, но и процес на скъсяване на веригата на доставки, каза Андонов.

"Технологичните компании и технологичните решения за скъсяване на веригите ще спечелят най-много от този процес."

В по-дългосрочен план може да има преосмисляне на инвестиции в Китай заради икономическата и зараждащата се демографска криза в страната, което може да намали зависимостта на останалия свят.

"В следващото десетилетие се очаква драматично намаление на работещото население в Китай и това ще намали икономическата активност."

Повече за рисковете пред световната икономика може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.