Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инфлацията при пиците - от скъпия ток до италианската моцарела

Николай Николов, съсобственик и изп.директор на Domino's Pizza Bulgaria, в „Бизнес старт”, 12.08.2022

12:45 | 12 август 2022
Обновен: 14:22 | 12 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Инфлацията много влияе на нашия бизнес и постоянно се сблъскваме с нови цени. Има една инфлация, която се обявява в публичното пространство, но в ресторантьорския бранш и в хранителния като цяло е доста по-висока. Получаваме имейли от доставчици почти всяка седмица, че ни се вдигат цените. Брашно, меса, сирена -  няма нещо, което да не се е вдигнало. Ток и горива се изстреляха в небесата. Цената на работната ръка също се вдига и ние трябва да се адаптираме, за да може хората да са доволни и да работят. В последните две години разходите ни се вдигнаха изключително много, но вярвам, че инфлацията на годишна база ще падне. Това каза Николай Николов, съсобственик и изпълнителен директор на Domino's Pizza Bulgaria, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

В момента имаме 24 обекта, а ако всичко върви по план до края на годината трябва да станат 30. Идеята на Domino's Pizza Bulgaria е да достигнем 45-50 обекта, като започваме да влизаме и в градове, които са ни били извън полезрението досега.

„Доволни сме от пазара и смятам, че предоставяме хубав продукт”, каза Николов.

Помолен да коментира причините за затварянето на ресторантите на Domino's Pizza в Италия, събеседникът посочи, че в Италия конкуренцията е много голяма. Много зависи какъв продукт продаваш, зависи каква е нагласата, зависи как го позиционираш. Елементарните обяснения са най-лесно разпространими, но истината е, че отговорът на такива бизнес казуси винаги е по-комплексен и по-сложен.

Последният от 29-те ресторанта на веригата в Италия беше затворен преди дни  - 7 години след като компанията стъпи на местния пазар. Компанията изтегли големи заеми и планираше да отвори 880 заведения, но се сблъска със сериозна конкуренция от страна на местни ресторанти.

„По време на пандемията много неща се промениха, имаше постоянни промени на цени, сложна логистика, всякакви забрани за работа. Всички тези фактори оказват влияние и адаптацията може да не е лесна. Трудно е да хванем няколко причини, да кажем защо нещо не се е случило. Предполагам, че по-късно ще разберем, когато завърши цялата процедура по затваряне на тези обекти”, посочи събеседникът.

По отношение на това как пандемията се е отразила на развитието на Domino's Pizza Bulgaria Николов каза, че първоначално се е наблюдавал позитивен ефект, изразяващ се в ръст в продажбите. Беше ни разрешено да доставяме пици и финансовите ни резултати бяха доста добри.

„Но в дългосрочен план не мога да кажа, че това ще ни помогне. Напротив – създава се непостоянство и се разстройва начинът на работа”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.