Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

От робуста към арабика: как българите замениха горчивия вкус от комунизма

Красимир Рангелов, управител на Julius Meinl България, "Бизнес старт", 12.08.2022 г.

12:22 | 12 август 2022
Обновен: 15:39 | 16 август 2022
Автор: Даниел Николов

Пазарът на кафе в България расте с 5%-6% през всяка от последните няколко години, като се наблюдава и значителна промяна във вкусовите предпочитания на потребителите към по-мекия сорт арабика. Търсенето на арабика се увеличава и в световен мащаб и вече достига 60% от общите продажби, а в България има засилено търсене на висококачествени 100% арабики. Това каза Красимир Рангелов, управител на Julius Meinl България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"До 1989 г. се консумираше основно 100% робуста и еталонът за перфектно кафе беше много горчиво със страхотен дебел каймак. В последствие вкусът еволюира и започна да търси нови аромати и послевкуси и това автоматично движеше пазара към влизане на повече арабика в пакета. Арабиката измести робустата като по-голям процент преди 15-20 години - оттогава процентът на арабика в пакет в България започна да се повишава, а последните години имаме изключително търсене на 100% висококачествени арабики, която може да струва два или три пъти повече."

Компанията стъпва на българския пазар за пръв път през 1942 г. със свой магазин на ул. "Иван Асен II" в София, който просъщестува до 1947 г.

Общият пазар в България за 2021 г. възлиза на около 420 млн. лв, или около 14 хил. тона. Най-голям е ритейл секторът - с над 2/3 от продажбите, около 1/3 е за ХоРеКа, а онлайн секторът е сравнително малък, но расте главоломно всяка година спрямо предходната и изживява "истинска революция", каза Рангелов.

"Тенденцията е възходяща във всяка една от последните години; има ръст на продажбите, но и на цената - около 5%-6% възходящ ръст на годишна база."

Средната консумация на кафе в България е около 3.3 кг годишно на човек, като предпочитанията са за средно към високо изпечен продукт. За разлика в Румъния консумацията е с 15% по-малка, но значително по-висока в Сърбия и Хърватия (съответно с 30% и 50%); в Австрия продажбите са с над 100% над нивото в България, каза Рангелов.

Пазарът на чай в България също се развива, като потребителите стават по-претенциозни и все повече търсят биопродукти, сподели Рангелов. Както кафето, чаят също е поскъпнал макар с по-малко - между 5% и 10% през последните две години.

По-слабите реколти на арабика заради суши и измръзвания в основните производители Бразилия и Колумбия допълнително ще повиши цените, които са отбелязали ръст от над 40% за последната година, каза Рангелов и добави, че в такива моменти се увеличават доставките от Етиопия, Индия, Гватемала, Никагаруа, Коста Рика. Julius Meinl разчита на дългосрочни договори (някои над 100-годишни) с конкретни плантации в различни държави, като така гарантира високото качество на всяка една партида.

Драстичното поскъпване на енергийните ресурси и пакетиращо фолио също ще имат негативен ефект, обясни Рангелов.

"За да стигне суровината до магазините и заведенията, тя трябва да се изпече, което се случва основно на газ или ток... За кафе компаниите в Европа има още един фактор - скъпият долар - което ги поставя в допълнително по-лоша ситуация и цената определено върви нагоре."

Основната фабрика за печене на кафе на Julius Meinl във Виченца, Италия, която произвежда над 90% от продукта на фирмата, работи на газ, както и първата европейска фабрика във Виена, разказа Рангелов.

Цената на транспорта също се е увеличила няколко пъти в резултат на пандемията, а забавянията в доставките налагат държането на по-големи стокови наличности, което обременява складовете.

Като първата кафе компания в Европа Julius Meinl е направила няколко революции в кафе културата на континента през своята 160 годишна история, разказа Рангелов.

"Ние сме първата компания, която при печенето започва да отделя кафето от въглищата и ароматите, които излизат от него. Кафето има много добри абсорбиращи свойства и веднага е абсорбирало ароматите от въглищата, които са използвани тогава. Втората революция, която сме направили, е да блендираме няколко вида кафе в един пакет. По проучвания в над 40 държави, ние сме в топ 3 премиум кафе марка", разказа Рангелов.

Както и други компании, Julius Meinl разпознава принципите на устойчивост в кафе индустрията и една от първите, които пуска изцяло разградима картонена чаша на българския пазар, като прави същото и по отношение на кафе капсулите.

"Мисията ни е да бъдем посланикът на виенската кафе култура и това е залегнало в наследството на ЮНЕСКО."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.