Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Образованието го прави учителят, а не училището

Огнян Траянов, зам.-председател на УС на БАИТ и д-р Лъчезар Томов, гл. ас. в НБУ и учител по физика в ЧОУ „Томас Едисън“, в "Бизнес старт", 07.07.2022

13:10 | 7 юли 2022
Обновен: 14:02 | 11 юли 2022
Автор: Галина Маринова

Практическата насоченост е голям дефицит във всички степени на нашата образователна система. Това каза Огнян Траянов, зам.- председател на УС на БАИТ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Поводът за гостуването бе, че за трета поредна година бяха връчени наградите в конкурса "Дигитални иноватори в образованието", организиран от Българската асоциация на информационните технологии (БАИТ). 

Акцентът в тазгодишния конкурс е практическата насоченост в образованието, както и да разпознаем, да отличим и да дадем възможност и други последователи да бъдат мотивирани да навлязат в информационните технологии и в образователния процес, не само по математика и информатика, а и във всички дисциплини, каза Траянов. "Каквото и да изберат за своя реализация сегашните деца, утре то ще се развива с помощта на информационните технологии".

Д-р Лъчезар Томов, учител по физика в ЧОУ „Томас Едисън“, главен асистент в НБУ и зам.-председател на УС на БАИТ, който е и носител на първа награда в категория „Практическа насоченост на преподаването по информационни технологии“, каза в ефира на предаването, че в преподавателствата си работа смесва теория с практика и търси това, което учениците принципно намират за интересно.

Много е важно да се намери мост между това, което те учат и от което се интересуват и това, което искаш да им преподадеш, подчерта Томов. По думите му на учениците трябва да се дава свобода, за да направят това, което те искат, а контролът трябва да бъде премерен, защото "прекаленият контрол, доказано, не е ефетивен, нито в образованието, нито в икономиката". Това важи и за учителите. 

Проблемът на нашата образователна система е, че често мотивацията не е вътрешна. Стимулира се от оценки, награди или от социалния аспект. И ако на децата им се наложи да бъдат откъснати едно от друго, много от тях не искат да учат, защото нямат вътрешно желание, отбеляза Томов. 

Образованието го прави учителят, а не училището, подчерта събеседникът. Точно за това в България е голям проблем текучеството на учители, а правилната тактика е с един учител децата да учат няколко години, за да се реализира потенциалът на максимум. Прекаленото контролиране - кой какво да прави всеки ден - доказано не работи. 

"По принцип, поне по математика, в училище се учат неща, които са доста скучни, защото са свързани с крайни множества, а най-интересните са свързани с безкрайни множества и са свързани с философия, с проблеми, които не са решени или са интуитивни и странни. Това важи и за физиката. (...) За това на учениците трябва да се представят интересни неща, които подтикват към разсъждаване, пъзели, а също и да е ясно това, което учат, къде ще се използва после", каза Томов. 

Една полза от иначе тежката пандемия беше ускорената дигитализация и навлизането на формите за дистанционното обучение, добави Траянов. "Никой не казва, че дистанционното обучение е по-добро от присъственото, защото децата трябва, не само да се обучават, но и да се възпитават. Но се дадоха възможности и се разработиха множество много атрактивни уроци, в които чрез видео материал се илюстрира това, което ще се учи. Така децата се мотивират". 

Интерактивността трябва да продължава, каза още гостът. "Учениците имат достъп до информация, но това, което е важно, е менторството. Тези млади хора трябва да бъдат възпитавани в любов към творчеството, към откривателството". 

"Не е казано, че всички деца ще станат специалисти в STEM областта (STEM - Science, Technology, Engineering, Math - бел. ред.), но най-важното е никога да не се получи или да се преодолее бариерата "Това е нещо много сложно и не е за мен". Трябва да се започне с нещо просто, забавно, интересно, с някакво предизвикателство, да има и състезателен елемент. По този начин ще привлечем децата в света на технологиите и на откривателството". 

Освен, че бизнесът носи иновативност, откриват учебни центрове, друга много важна тема е устойчивостта, подчерта Траянов. Когато се създаде нова, хубава инициатива, ако го няма "живеца от бизнеса, ако го няма неговото посвещение", не може да има устойчивост. 

Защо е важно, не само хората от бизнеса да влязат в ролята на училищни и университетски преподаватели, но и преподавателите да посещават реално действащите компании и да бъдат в крак с новите технологии? Защо обучението и работата на учениците в групи е по-добрият подход?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.