Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защитените зони в България са под риск заради липса на контрол и лошо управление

Йорданка Динева, фондация "Биоразнообразие", Дина Сиракова, "Бизнес старт", 05.07.22

12:50 | 5 юли 2022
Обновен: 15:09 | 5 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Защитената зона „Долни Богров-Казичене“, част от Натура 2000, е само на няколко минути път от София, но вместо да се пази се използва като сметище от фирми за отпадъци. За съжаление много защитени зона са такива само на хартия и не се предприемат действия за опазването и управлението им. Това коментираха Йорданка Динева от фондация "Биоразнообразие" и екологът Дина Сиракова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

„В зоната Долни Богров-Казичане няма къде да обърнеш кадър без да хванеш отпадъци.Има както битови, така и строителни отпадъци и те изглеждат изспинани като с ремарке. Имахме среща с кмета на Долни Богров и разбрахме, че самия той е сигнализирал за това на столичния инспекторат. Най-близкото сметище е пълно и фирмите са решили да изсипват отпадъците наблизо. Ние всички плащаме такса смет, но тя явно не се използва целесъобразно. Надяваме се да поставим този проблем заедно с местната общност, за да намерим трайно разрешение. Не само да се изчистят отпадъците, но и да не се позволява да продължи нерегламентираното им изхвърляне в защитената зона“, категорични са те.

Дина Сиракова отбелязва, че мястото е изключително важно за местната екосистема, тъй като предоставя местообитание за много видове птици. „Ако мястото деградира, заблати се и стане мочурище, ще се затрудни миграционния път на птиците и това ще създаде промени в популациите им“, казва тя. В същото време местността „Долни Богров-Казичане“ е и влажна зона, а те са важни за буфериране на ефектите от климатичните промени. Ако влажната зона пресъхне голямо количество въглероден диоксид и метан ще се изхвърлят в атмосферата.

Сиракова е започнала да изучава местността „Долни Богров-Казичане“ още по време на обучението си, тъй като тя е най-близката до София защитена зона от Натура 2000. „Когато търсих тема за дипломната ми работа реших да се фокусирам върху близките до София места. Посетих зоната и видях, че тя е изключително красива, блатата са много приятни, а самото място не е известно сред софиянци. Не знаех, че има толкова отпадъци и бях потресена“, споделя тя.

Йорданка Динева смята, че е много важно да се промени самосъзнанието на хората и отношението към такива места. Тя отбелязва, че има много защитени местости както от Натура 2000, така и от българското и европейското законодателство, но за съжаление защитата е само на хартия. „Няма дейности по управление, не се контролира, не се прави нищо за тях“, изразява съжаление тя.

Въпреки това сред гражданското общество има все по-голям интерес към опазването на природата, а специално за местността Долни Богров-Казичане вече се предриемат конкретни стъпки.

„Започнахме кампания с инициативата, която поехме. Искаме да инициираме обща среща между местната управа, местната общност, неправителствени организации и да изпратим сигнали до институциите. Наесен Дина ще планира акция за почистване с доброволци. На мястото се извършва и мониторинг на птиците два пъти в годината. Не трябва да се отчайваме когато виждаме, че нещо не е наред, трябва да действаме. Проблемът ще се разплете, но ще отнеме години“, смята Динева.

Тя отбелязва, че от фондация „Биоразнообразие“ получават все по-често покани от училища и други организации. „Мисля, че това формиране на промяна на съзнанието е започнало. Подобни срещи насочват хората и им обръщат внимание на проблемите с околната среда“, смята тя. В същото време фондацията предоставя фонд за студентски дипломни работи. „Целта е да помогнем на бъдещите природозащитници. Понякога те и униветситетите нямат средства и се опитваме да захранваме този фонд, за да им помогнем. Това е сред нашите най-любими дейности, срещаме млади хора които искат да работят и наистина да пазят природата“.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.