Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Технологични компании в САЩ и Китай съкращават работни места в очакване на тежък спад

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 01.07.2022

15:15 | 1 юли 2022
Обновен: 15:25 | 1 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Главният изпълнителен директор на Facebook Meta Platforms Inc Марк Зукърбърг е съобщил на служителите, че компанията е намалила плановете си за наемане на инженери с поне 30% през тази година заради очакван дълбок икономически спад. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Ако трябва да се обзаложа, бих казал, че това може да е един от най-тежките спадове, които сме виждали в най-новата история", е посочил Зукърбърг пред служителите си.

Meta намалява целта си за наемане на инженери през 2022 г. до около 6000-7000 души, което е по-малко от първоначалния план за наемане на около 10 000 нови инженери. Компанията за социални медии и технологии се подготвя за по-слаба втора половина на годината на фона на забавящите се продажби на реклами и ръст на потребителите.

„Трябва да подчертая, че се намираме в сериозни времена и насрещните ветрове са жестоки. Трябва да се справяме безупречно в среда на по-бавен растеж, в която екипите не трябва да очакват огромни притоци на нови инженери и бюджети", отбелязва главният продуктов директор Крис Кокс.

Всички технологични компании намалиха амбициите си в очакване на евентуална рецесия в САЩ, въпреки че спадът в цената на акциите на Meta беше по-сериозен, отколкото при конкурентите Apple и Google.

Най-голямата компания за социални медии в света загуби около половината от пазарната си стойност тази година, след като Meta съобщи, че дневните активни потребители на водещото ѝ приложение Facebook са отбелязали тримесечен спад за първи път.

Технологичните гиганти в Китай също продължават да съкращават още работни места, тъй като растежът е в застой. Редица концерни, сред които Tencent Holdings Ltd. и ByteDance Ltd. извършват нови съкращения на хиляди служители в рамките на последния кръг от мерки за намаляване на разходите. Тези съкращения са в допълнение към десетките хиляди служители, които вече бяха освободени от китайските интернет компании от края на миналата година.

И в САЩ големите технологични компании, сред които Twitter Inc., Microsoft Corp. и Tesla Inc. започнаха да намаляват броя на служителите си или забавиха усилията си за набиране на персонал, тъй като икономическата несигурност нараства, след като по-рано имаше периоди на бързо разрастване.

Намаляването на разходите и подобряването на ефективността ще бъдат най-важната задача за технологичната индустрия през следващите няколко години, отбелязват анализатори.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.